Skip to main content

Weingut Mehling

Drie maanden in de Pfalz

In 2018 heb ik 3 maanden in de Pfalz mogen werken, in het toeristische dorpje Deidesheim, waar alles draait om wijnbouw. Het viel mij meteen al op hoe gemoedelijk de sfeer in dit dorpje was. Na het werk in de kelder of de wijngaard werd er samen nog een glas wijn gedronken op het plein of in de plaatselijke wijnbar. Iedereen leek elkaar daar te kennen en er werd zelfs samengewerkt door verschillende wijnhuizen.

Weingut Mehling

Na een grote jaargangsproeverij die gezamenlijk in de tuin van de kerk werd georganiseerd werd ik voorgesteld aan Christoph van Weingut Mehling. Ik had hun wijn al eens geproefd op een beurs in Speier eerder die maand en het was leuk om nu kennis te maken met degene die de wijn heeft gemaakt. Hij vertelde me meer over hun wijngoed, de familie en de wijnen die ze maken. Daarnaast hebben ze de vereniging ‘Wine Changes’ opgericht met 12 verschillende wijnbedrijven uit de Pfalz. Hiermee delen ze innovatieve ideeën op het gebied van wijngaardmanagement en vinificatietechnieken. Alles om de wijnen beter te maken en hun gebied op de kaart te zetten.

De wijngaard is letterlijk hun leven

Een familiebedrijf

Diezelfde week heb ik Weingut Mehling bezocht. Het wijnhuis ligt in het  centrum van Deidesheim en hoewel ik er dagelijks ben langsgefietst, was het mij niet opgevallen. Geen groot en imposant gebouw, maar een bescheiden traditionele poort naar een typisch Duits binnenhofje. Een familiebedrijf waar moeder Anne en haar man Bernd het stokje geleidelijk overdragen aan dochter Kathrin en haar vriend Christoph.

In de wijngaard wordt alles handmatig verwerkt, het hele jaar door. In de drie maanden dat ik voor een naburig wijnhuis heb gewerkt, heb ik kunnen ervaren hoe zwaar dit werk in de wijngaard eigenlijk is. Mijn bewondering voor wijnboeren is daardoor nóg meer gegroeid, want ik weet nu uit ervaring hoeveel tijd, energie en passie er in één fles wijn zit. Het is letterlijk hun leven.

De wijnen van Weingut Mehling bij Flavourite Wine

Herr Mehling

Zeker een van mijn favorieten. Riesling geeft hele interessante wijnen, altijd verrassend en gaan mij nooit vervelen. Gemaakt door één van de leukste wijnfamilies uit Duitsland en vernoemd naar dat ene familielid wat niet bestaat…
En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: hij is ook verkrijgbaar als 1,5 liter Magnum!

Druivenras Riesling
Smaakprofiel Frisse zuren – citrus – beetje mineralig – lekker fris

Ik ga 'm bestellen!

Paradiesgarten

De naam van het perceel zegt eigenlijk al genoeg. Dit is echt het paradepaardje, het neusje van de zalm (waar die overigens erg lekker bij is). Een topriesling van een van de beste wijngaarden van Deidesheim, gemaakt door de leukste familie!

Druivenras Riesling
Smaakprofiel Aromatisch – mineralig – ziltig – perzik – citrus

Ik ga 'm bestellen!

Spätburgunder Rotwein

Spätburgunder is de Duitse naam voor Pinot Noir. Dit is waar ze goed in zijn in Duitsland! Ik vind dit typisch Pfalz, typisch Spätburgunder en toch heel verrassend! Absoluut geen alledaags glas wijn, hier moet je even goed voor gaan zitten en genieten.

Druivenras Spätburgunder
Smaakprofiel Lichte kleur – weinig tannines – frisse zuren – lavendel – kers

Ik ga 'm bestellen!