Skip to main content

Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo

Adembenemende historie in de Douro-vallei

Het is een flinke klim, maar dan heb je ook wat: in het hart van de schitterende Douro-vallei ligt het prachtige en ruim 250 jaar oude wijnlandgoed van Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo. Op de rechteroever van de rivier de Douro, ligt maar liefst 120 hectare wijngaard, waarvan 85 hectare zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo behoort dan ook tot de absolute top van Portugal. Deze unieke plek is sinds 1999 eigendom van familie Amorim, waarbij Luísa Amorim de scepter zwaait over het wijnhuis.

Voor ons is wijnbouw een uitgebalanceerd natuurlijk erfgoed, dat we koesteren en beschermen.

- Luisa Amorim

De familie Amorim

Geen onbekende in de wijnwereld: de familie Amorim is al sinds 1870 verbonden aan wijn. Ooit begonnen zij als kurkproduct, maar tegenwoordig zijn ze één van de meest prominente wijnfamilies en breiden ze hun activiteiten nationaal én internationaal uit. Zo hebben ze nog een ander wijnhuis, in de Dao Vallei: Taboadella. Maar de uitbreiding zit niet alleen in wijn: Luísa Amorim is één van de grondleggers van Bagos d’Ouro: een stichting voor gelijke kansen en beter onderwijs voor kinderen in de Douro.

Naamgeving

De Douro is het eerste afgebakende en gereguleerde wijngebied ter wereld. Het wijnlandgoed zit dan ook vol historie en verhalen van de geschiedenis. Zo is Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo vernoemd naar Onze-Lieve-Vrouwe van de berg Karmel: de beschermheilige van de bemanningsleden van de typisch Portugeze Rabelo-boten, waarmee portvaten vervoerd werden. Zij baden bij de Kapel voor een behouden vaart. Deze 17e eeuwse Kapel heeft nog altijd een eervolle plek in het wijnlandgoed.

Landschap en terroir

Er is geen vlak stuk te bekennen in de regio Douro. Sterker nog, vrijwel alle wijngaarden in deze regio bevinden zich op een enorm steile helling van zo’n 45 graden. Oppassen geblazen dus!
Vanwege de steile helling, moest het landschap worden gevormd om geschikt te maken voor wijnbouw, wat op drie verschillende manieren geplant wordt: terrassen (12%), hellingen (16%) en plateaus (72%). Quinta Nova beschikt over 41 verschillende percelen, op grind-leisteen bodems, met een hoogte die varieert van 80 meter tot bijna 300 meter. De stokken zijn gemiddeld 45 jaar, waarbij de oudste wijngaard maar liefst 100 jaar oud is!

Geïntegreerde wijnbouw

Bij Quinta Nova wordt het wijnlandgoed echt gezien als erfgoed, dat de meeste zorg en aandacht verdient om het te behouden voor toekomstige generaties. Met geïntegreerde wijnbouw houden ze zoveel mogelijk traditionele technieken in stand. Zo worden de bodems nog altijd met paarden geploegd en werken waar mogelijk met de hand (en voet!). Al het plantafval van de wijngaard wordt vermalen tot compost en zo teruggegeven aan de bodem. Ook gebruiken ze preventief feromonen i.p.v. pesticiden en houden ze continu hun waterverbruik in de gaten.

Maatschappelijk verantwoord

Maar naast zorg voor het milieu, staat Quinta Nova ook bekend als bedrijf dat zorgt voor de maatschappij en haar eigen medewerkers. Zo hechten ze veel belang aan historie, wat ze laten zien in hun eigen museum en de diverse ereplekken binnen de muren van hun wijnlandgoed. Daarnaast zoeken ze altijd naar duurzame manieren van samenwerking met leveranciers en partners die dezelfde visie hebben als zij. Ook bieden zij als werkgever al hun medewerkers gelijke kansen en diverse training- en opleidingsmogelijkheden.

De wijn van Quinta Nova bij Flavourite Wine

Pomares Tinto

Pomares betekent fruitboomgaard. En die naam doet deze wijn zeker eer aan! Veel rood fruit, zacht met tonen van vanille en geroosterd brood. Je krijgt er bijna honger van en dat komt goed uit want hij is ook nog eens heel gastronomisch!

Druivenras Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca
Smaakprofiel Zacht – rond – rood fruit – rijpe tannines

Ik ga 'm bestellen!

Pomares Branco

Deze bloemige wijn is heel goed in balans. Lekker fris, net als de geur van zo’n fijne verfrissende regenbui op een warme zomerse dag. Een topper bij salades of lichte visgerechten.

Druivenras Viosinho, Gouveio, Rabigato
Smaakprofiel Bloemig – fris – steenfruit – hele goede balans – tikje kruidig

Ik ga 'm bestellen!

Kruidige lamskoteletjes met gegrilde groenten

Bij zo’n gastronomische wijn hoort een heerlijk gerecht. Eentje waarmee je indruk maakt op je gasten.

Ook genieten van een culinaire combinatie met de Pomares Tinto? Maak dan deze heerlijke Kruidige lamskoteletjes met gegrilde groenten. Een feestje op je bord!

Bekijk recept