Skip to main content

Finca Emendis

Finca Emendis: geschiedenis, ervaring, mystiek, traditie en vooral de toekomst

In het gehucht Castellet i la Gornal, in het hart van Penedés vlakbij Barcelona, ligt de 50 hectare landgoed (Finca) van Spaans wijnhuis Emendis, vernoemd naar de vrouw die in 1186 het landgoed heeft gesticht. Nu, ruim 800 jaar later, is het landgoed nog steeds in handen van een vrouw, Anna Valles, die hier samen met haar man Jordi en de rest van de familie de heerlijkste wijnen en cava’s produceert. Hun doel: wijnliefhebbers een nieuwe sensatie laten beleven.

De Emendis-droom van familie Valles

Zo’n 10 jaar geleden volgden Anna en Jordi hun ultieme Emendis-droom: Van het verkopen van druiven aan andere wijnhuizen naar het volledig zelf produceren van wijnen en cava’s.
Dat doen ze met zogenaamde ‘geïntegreerde wijnbouw’, waarbij ze altijd de optimale balans zoeken tussen wijnbouw en het milieu. De wijngaarden worden individueel gekweekt en aangepast aan de behoefte van de druif die er groeit.

Onze wijnen zijn een eerbetoon aan moed, daadkracht en vrouwelijke intuïtie

- Anna Valles

El Penedés

Het Penedes-gebied lijkt op een enorme trap van drie tredes, die leiden van de Middellandse Zee naar de hoogvlaktes in Midden-Spanje. Door deze hoogteverschillen kent het gebied dus ook veel temperatuurverschillen. Er heerst een gematigd mediterraan klimaat. De bodem in dit gebied bevat veel magnesium, wat belangrijk is voor het zuurgehalte bij mousserende wijn.
In het gebied Penedès werd vroeger vooral Cava gemaakt, maar tegenwoordig komen er ook mooie stille witte en rode wijnen vandaan.

De oogst

Na de handmatige oogst worden de druiven vervoerd in kratten van maximaal 20 kilo. Eenmaal in het wijnhuis worden de druiven 8 tot 10 uur gekoeld in een koude opslag van maximaal 5 graden. Zo blijven de aroma’s optimaal bewaard.
Daarna worden de druiven geperst en vindt vergisting plaats op lage temperatuur. Tijdens dit gistingsproces vindt twee keer per week ‘battonage’ plaats: dit betekent dat de dode gistcellen die naar de bodem van het vat zijn gezakt, door de wijn geroerd worden. Zo krijgt de wijn meer smaak.

Bijzondere rijpingskelder

Cava wordt gemaakt volgens de Methode Champenoise, dus op dezelfde manier als Champagne. Hier zijn strenge regels voor. Zo moet de tweede vergisting (omzetting naar koolzuur) op fles plaatsvinden en moet de wijn minstens 9 maanden rijpen op de gistcellen.

Bij Finca Emendis gebruiken ze een wel heel bijzondere plek in het wijnhuis, om de Cava te laten rijpen: een grote betonconstructie die werd gebruikt bij de aanleg van de treintunnel tussen Madrid en Barcelona, wordt in dit wijnhuis gebruikt als rijpingskelder

De wijn van Finca Emendis bij Flavourite Wine

Cava NuAllongé

De wijnmakers hebben zich laten inspireren door een werk van Salvador Dali, afgebeeld op het etiket. Daarbij hebben ze deze Cava zo puur mogelijk gemaakt, lekker droog zonder te veel zuren. Dit drink je de hele avond door!

Druivenras Xarello, Macabeo, Parellada
Smaakprofiel Licht sprankelend – citrus – groene appel – noten – brioche

Ik ga 'm bestellen!