Skip to main content

Fantini Group Gran Sasso

Historisch genieten met Gran Sasso van Fantini

In de stad Ortona, direct aan de Adriatische kust, ligt wijnhuis Fantini: één van de meest toonaangevende wijnhuizen uit de regio. In 2016, 2017 én 2019 werd wijnhuis Fantini door Italiaanse wijngoeroe Luca Maroni uitgeroepen tot ‘beste product van Italië’. Niet zomaar een wijnhuis dus!

Wijnhuis Fantini wordt gerund door Valentino Sciotti. Samen met zijn team van 13 ervaren wijnmakers, is hij verantwoordelijk voor de productie van bijna 20 miljoen flessen per jaar, die ze exporteren naar ruim 70 landen over de hele wereld.
Het wijnhuis heeft vestigingen in diverse Zuid-Italiaanse regio’s, waaronder Abruzzen, Puglia, Basilicata, Campanië en Sicilië. Overal worden lokale druivenrassen gebruikt.

Er is veel goede wijn, maar in geweldige wijn proef je de passie van de wijnmaker en de rijkdom van het gebied.

- Valentino Sciotti

Koninklijke historie

Het wijnhuis Fantini (voorheen Farnese) kent een rijke geschiedenis. In 1582 bezocht de Oostenrijkse prinses Margherita, echtgenote van prins Farnese, de stad Ortona. Ze werd meteen verliefd op de stad en het klimaat en besloot hier de rest van haar leven door te brengen en het landgoed geheel aan wijnbouw te wijden. Ter nagedachtenis aan prinses Margherita hebben de nieuwe eigenaren van het landgoed de naam Farnese behouden. Inmiddels is het omgedoopt tot Fantini Group. Met hun ‘hoofdkantoor’ gevestigd in het 16e eeuwse Caldora Castle, maakt wijnhuis Fantini dankbaar gebruik van de rijke Italiaanse historie.

Oog voor detail

Hoewel Fantini Group een groot wijnhuis met meerdere vestigingen is, betekent dit niet dat ze het zichzelf makkelijk maken. Integendeel! Met wetenschappelijke precisie wordt de wijn gemaakt, getest, verbeterd en geproefd. Geen enkel detail wordt over het hoofd gezien. Iedere druppel krijgt de zorg en aandacht die het nodig heeft om de geuren en smaken van het land over te brengen in het glas.

De groep van 13 wijnmakers gaat dan ook regelmatig op inspiratie- of studiereis en ze houden elkaar scherp door gezonde interne concurrentie.

Grote Steen

Eén van de regio’s waarin wijnhuis Fantini actief is, zijn de Abruzzen, door henzelf ‘The Strong Land’ genoemd: een bergachtig gebied waar ook de twee hoogste bergtoppen van de Apennijnen liggen. Eén van die bergtoppen is de Gran Sasso d’Italia (vertaald: Grote Steen).
Voor een wijnhuis met zoveel respect en eerbied voor het gebied waarin ze mogen werken, is het dan ook bijna logisch dat zij de wijn vernoemen naar deze berg en hem de naam ‘Gran Sasso’ geven.

De wijnen van Fantini bij Flavourite Wine

Trebbiano d'Abruzzo Gran Sasso

“Het oog wil ook wat” moet de ontwerper van dit label hebben gedacht. En inderdaad: leuk etiket, leuke wijn! Voor alle Italië liefhebbers en heerlijk frisse Trebbiano uit de bergen aan de oostkust.

Druivenras Trebbiano
Smaakprofiel Aromatisch – citrus – wit fruit – vol – ziltig

Ik ga 'm bestellen!

Montepulciano d'Abruzzo Gran Sasso

“Het oog wil ook wat” moet de ontwerper van dit label hebben gedacht. En inderdaad: leuk etiket, leuke wijn! Voor alle Italië liefhebbers een volle Montepulciano uit de bergen aan de oostkust.

Druivenras Montepulciano
Smaakprofiel Subtiel – rood fruit – kruidigheid – thee

Ik ga 'm bestellen!

Primitivo Puglia IGP Gran Sasso

Typisch een wijn uit het warme zuiden van Italië: vol, intens en niet te ingewikkeld.

Druivenras Primitivo
Smaakprofiel Zacht – zwoel – veel zwart fruit – kruidig

Ik ga 'm bestellen!

Nero d'Avola Appassite Sicilia doc "Gran Sasso"

Pas op voor veel, heel veel smaak! Dit is namelijk een Appassite, een wijn van ingedroogde druiven.

Druivenras Nero d’Avola
Smaakprofiel Veel zwart fruit – mond vol wijn – rijpe tannines – chocolade – rozijnen

Ik ga 'm bestellen!