Skip to main content

Henri Bourgeois

Tien generaties wijnmakers in de Sancerre

Sancerre: the place to be in de Loirevallei en thuisbasis voor de wereldberoemde familie Bourgeois. Al tien generaties lang maken zij de heerlijkste wijnen. Tijd voor een wijnreview van Familie Bourgeois.

De oude Henri Bourgeois (de achtste generatie van de familie) was de eerste die zich volledig richtte op wijnmaken. In 1952 verkocht hij zijn boerenbedrijf (een mix van wijngaard, tuinbouw en geitenhouderij) en legde hij zijn focus volledig op de twee hectare wijngaard die hij overhield. Hard werken, handen uit de mouwen en alle ziel en zaligheid leggen in de zorg voor het terroir: dat is waar Henri voor stond. En dat wierp zijn vruchten af. Inmiddels bezit het wijnhuis maar liefst 120 verschillende wijngaarden op 72 hectare grond. Dat is nog eens passie voor je werk!

Mijn bezoek aan het wijnhuis

Sancerre, een grote naam in de wijnwereld, en dus voor mij een goede reden om daar eens een kijkje te gaan nemen. In 2014 reisde ik af naar de Loire om de wijnen uit dit wereldberoemde dorp te ontdekken. Ik verwachtte een bruisend dorp met veel (wijn)toerisme, maar het was alles behalve dat! Het is maar goed dat we alert waren anders waren we er misschien zelfs zomaar voorbij gereden.

Terwijl we een kopje koffie dronken op het enige terras in Sancerre werd het ons snel duidelijk dat het leven zich op het platteland afspeelde en niet in het dorp.
Tijdens ons bezoek waren ze bezig met het vernieuwen van het wijnhuis om ervoor te zorgen dat er meer gebruik gemaakt kon worden van zwaartekracht en ze de wijn minder hoefden te pompen, wat de subtiliteit van de wijn ten goede kwam.

Terroir, terroir, terroir

Voor Familie Bourgeois is de zorg voor het terroir het allerbelangrijkst in hun werk. Hun doel is om de verschillende ondergronden zoveel mogelijk tot hun recht te laten komen in de verschillende wijnen die ze maken. Elke vier tot vijf jaar doen ze uitgebreide bodemanalyses. Ook oogsten ze de druiven per perceel en voeden ze deze ook apart op. Zo weten ze precies waar de wijn vandaan komt.

De wijngaarden op de ongelooflijk steile helling Monts Damnés (Duivelse berg) zijn de trots van de Familie. Met een hellingspercentage van 45% is het oppassen geblazen! Maar wel echt prachtige wijngaarden op steile hellingen met uitzicht over kastelen en de rivier de Loire, bijzonder mooi! Hier groeien, naar eigen zeggen, de beste druiven in Sancerre en de kalkrijke grond geeft de druiven mooie zuren en aroma’s mee.

Wij zijn dol op die dagen dat de zon schijnt of het waait in de Sancerre en willen die momenten graag tot uiting laten komen in onze wijnen

- Arnaud, Lionel, Jean-Marie, Jean-Christophe Bourgeois

Een echte wijnfamilie

Inmiddels staat kleinzoon Arnaud aan het roer van het familiewijnhuis, dat hij runt met zijn broer Lionel (viticulturist / wijnbouwer) en neef Jean-Christophe (wijnmaker). En Henri’s zoon Jean-Marie reist als ambassadeur stad en land af om de wijnen en het wijnhuis te promoten.

Nieuw-Zeelands avontuur

Naast de Sancerre in Frankrijk is de familie Bourgeois sinds 2000 trotse eigenaar van maar liefst 109 hectare wijngaard aan de andere kant van de wereld, in Marlborough, Nieuw-Zeeland. Ook daar, in hun Clos Henri Vineyards, doen ze waar ze goed in zijn: winnende wijnen maken.

De wijnen van Henri Bourgois bij Flavourite Wine

Petit Bourgeois Cabernet Franc

Uit Sancerre komt niet alleen goede Sauvignon Blanc: Voila! Hier een topper van een Cabernet Franc. Hét blauwe druivenras van de Loire. Lekker soepel en niet te zwaar: ready to be served!

Druivenras Cabernet Franc
Smaakprofiel Soepel – fruit – krenten – specerijen

Ik ga 'm bestellen!

Petit Bourgeois Sauvignon Blanc

Dit is een typische en heerlijke Sauvignon Blanc zoals je die alleen in de Sancerre vindt. De citroenen en appels vliegen je om de oren als je deze fles open maakt. Hmmm… lekker!

Druivenras Sauvignon Blanc
Smaakprofiel Aromatisch – fris – appel – citrus – groen

Ik ga 'm bestellen!

'What grows together goes together'

Een beroemd gezegde, dat bij de wijnen van Henri Bourgeois absolute waarheid is. De Sauvignon Blanc-wijnen van dit wijnhuis zijn onvoorstelbaar lekker in combinatie met een heerlijk stukje Chavignol, de lokale geitenkaas. Ook genieten van deze heerlijke wijn-spijs-combinatie? We hebben een geweldig recept voor je gemaakt: Chavignol Geitenkaassalade met Zomergroenten.

Bekijk recept