Skip to main content

Domaine Yves Cuilleron

De constante zoektocht naar precisie van Yves Cuilleron

Het had niet veel gescheeld of de wereld had nooit kennis gemaakt met de fantastische wijnen van top-wijnmaker Yves Cuilleron. Hij had meer oog voor techniek en mechanica en zocht daar dan ook zijn toekomst in.

Gelukkig bracht passie voor lekker eten en drinken hem terug naar zijn wijnroots. Inmiddels staat hij al jarenlang aan de absolute top. Wine Spectator noemt hem niet voor niets de ‘leider van de nieuwe generatie wijnmakers in de Condrieu’.

Terug naar familieroots

Toen grootvader Claude Cuilleron het wijngoed in 1920 stichtte, was dat het begin van een rijk familiedomein. In 1960 werd het wijngoed overgenomen door Antoine Cuilleron, de oom van Yves. Yves had zijn zinnen gezet op een studie mechanica en was dan ook niet bezig met wijn maken. Van wijn genieten kon hij als de beste, vooral tijdens zijn militaire dienst-periode in de Elzas. Daar had hij, zoals hij zelf zegt, een ‘echte klik met de wijn’. Toen in 1987 oom Antoine met pensioen ging, aarzelde Yves geen seconde en nam hij het wijndomein over.

Oog voor detail

Dat Yves een technisch oog heeft, komt hem ook in het wijn maken goed van pas. Geen detail ontgaat hem: “Ik wil alles begrijpen en alles beheersen en ik weiger een ‘kant-en-klaar’-recept te volgen. Ik weet dan ook alles van elke fase in de productie, van het planten van de wijnstokken tot het bottelen in de fles.” Dit zorgt er ook voor dat Yves constant bezig is met vernieuwen en verbeteren. In 2007 werd het wijngoed dan ook grootschalig gerenoveerd en uitgebreid, van wijnbouw tot de kelder tot het receptiegebouw, alles is aangepakt en vernieuwd.

Ik wil alles begrijpen en beheersen en ik weiger een 'kant-en-klaar' recept te volgen. Mijn wijnen zijn 100% door mij gemaakt.

- Yves Cuilleron

Seksuele verwarring in de wijngaard

Yves heeft een heel persoonlijke visie op wijnbouw en is niet in een hokje ‘biologisch’ of ‘biodynamisch’ te plaatsen. Zijn filosofie is simpel: produceer de best mogelijke druiven. Daarbij zoekt hij de meest duurzame methodes waar dat mogelijk is, zoals zo weinig mogelijk meststoffen en zogenaamde ‘seksuele verwarring’: door geurcapsules te plaatsen met een overdosis van het vrouwelijke feromoon van motten, raken de mannetjesmotten in verwarring. Zij kunnen de vrouwtjes niet meer vinden en zich dus niet meer voortplanten. Het resultaat: geen druivenwormen die de wijngaard bedreigen.

Duurzame ontwikkeling in de kelder

Maar niet alleen in de wijngaard is duurzaamheid een belangrijk sleutelwoord. Ook in de kelder is duurzaamheid op verschillende manieren doorgevoerd. De kelder is volledig geïsoleerd en begraven, om zo min mogelijk energie te verliezen. De temperatuur in de kelder wordt gereguleerd met warmtepompen. De wijn zelf wordt altijd gerijpt in Franse eikenhouten vaten, omdat dit, volgens Yves meer bijdraagt aan duurzame ontwikkeling dan RVS of kunststof.
Zelfs bij het selecteren van de kurken wordt de eis gesteld dat deze duurzamer is dan een schroefdop of plastic dop.

De wijnen van Domaine Yves Cuilleron bij Flavourite Wine

Roussanne

Dit is wat je noemt een ‘weelderige wijn’. Ik ben geen liefhebber van vis, behalve als je er deze Roussanne bij serveert. Geen zure appel waar je doorheen moet, maar juist zachte frisheid, perfecte balans!

Druivenras Roussanne
Smaakprofiel Weelderig en vol – exotisch fruit – vanille – zachte zuren

Ik ga 'm bestellen!

Viognier

Deze wijn staat al jaren in mijn top 5 van favorieten. Hoe ze zoveel verschillende smaken in een wijn krijgen vind ik erg indrukwekkend. Het gave aan deze wijn is dat hij in je glas ook nog telkens verandert als hij meer lucht krijgt, te gek!

Druivenras Viognier
Smaakprofiel Gastronomisch – vol – finesse – veel rijp fruit – krachtig

Ik ga 'm bestellen!

Condrieu

Ik krijg vaak de vraag wat mijn ultieme favoriete wijn is: Nou dit is ‘m! Hij blijft je verbazen en bij elke slok verandert-ie. Dit is echt een hele hele speciale.

Druivenras Viognier
Smaakprofiel Aromatisch – steenfruit – bloemig – heel zacht – complex

Ik ga 'm bestellen!