Skip to main content

Domaine La Colombette

Familie Pugibet: beroemd in de kleine wijnwereld

De wijnen van de familie Pugibet ken ik al heel lang. Het was zelfs een van de eerste wijnen die ik schonk in de tijd dat ik bij Restaurant de Wiemsel werkte.

Na een ‘stage’ van 3 maanden bij Chateau du Tertre in Margaux was ik op zoek naar een nieuwe werkplek om meer ervaring op te doen. De technisch directeur hielp me graag bij het vinden van een ander wijnhuis. Zo stelde hij me voor om een oude vriend te bellen waarmee hij op school had gezeten: Vincent Pugibet van het wijnhuis la Colombette in Beziers. Hoe toevallig dat ik zijn wijnen al jaren verkoop! Sterker nog de Grenache Rosé is (nu nog steeds) een van mijn best verkochte wijnen! Niet voor niks ook al een aantal keren uitgeroepen tot rosé van het jaar door Perswijn!

Helaas voor mij was er in de winter bij la Colombette niet genoeg werk om een stagiair aan te nemen en ben ik uiteindelijk bij Caiarossa in Italië beland (wat ook geen straf was). Hierdoor staat een bezoek aan de familie Pugibet wel heel hoog op mijn verlanglijstje.

François Pugibet: trotse 'duivel van de chardonnay'

Een familiebedrijf

Francois vertelt over zijn leven als wijnmaker in de jaren 70:
“We hadden geen tractor, alles deden we te paard. Ik heb 7 jaar met dit dier leren werken, en al was het soms onaangenaam, ik kan me voorstellen dat de terugkeer van zo’n beest utopisch zou zijn. Vanaf de begin jaren 70 beheerde ik het landgoed met mijn vrouw Jeannette. We wilden wijnen produceren voor een markt die op zoek is naar meer kwaliteit. Ik heb wijnstokken geplant die niet geschikt werden geacht voor de omstandigheden van de Languedoc. Eerst Grenache en Syrah, daarna Chardonnay, Sauvignon en Pinot Noir.”

Zo’n 7 jaar nadat we het paard niet meer gebruikten zijn we begonnen met machinaal te oogsten. Hierdoor hadden we meer tijd om met de wijn in de kelder te werken. Ons loyale klantenbestand groeide en we wonnen wedstrijden. Onze grootste prestatie was het tweemaal winnen van de prijs van de “Beste Chardonnay ter wereld”, waarbij de grootste Bourgognes werden verslagen. Dit leverde me de bijnaam op waar ik best van geniet; de “Duivel van de Chardonnay”. Het is beter om de duivel te zijn dan de Goede God, we vragen minder van hem.”

In 1997 kwam Vincent in het bedrijf van zijn vader werken. Inmiddels dus de vierde generatie van de familie Pugibet. Als kleine jongen al was hij regelmatig in de wijnkelders te vinden, waar hij dan op de houten vaten lag te slapen. Nadat hij de studie Nationale d’Ingénieur des Techniques Agricole in Bordeaux had afgerond volgden grote veranderingen snel, waarbij onder andere de marketing beter georganiseerd werd. Daarnaast ontwikkelden ze zich op het gebied van irrigatie, flesafsluiting, dealcoholisatie en het planten van nieuwe ziektebestendige druivenrassen.

De wijnen van Domaine La Colombette bij Flavourite Wine

Chardonnay

Een hele leuke wijn omdat hij zo veelzijdig is! Krachtig genoeg voor bij een gerecht, bijvoorbeeld gevogelte met romige saus. Maar toch licht genoeg om gewoon zo van te genieten.

Druivenras Chardonnay
Smaakprofiel Meloen – boter – honing – fris en levendig – volle structuur

Ik ga 'm bestellen!

Grenache Rosé

Je zou bijna kunnen denken dat het wit is, zo licht is deze rosé. In de smaak veel rood fruit en ‘gevaarlijk’ easy drinking. Maar met een bescheiden alcoholpercentage van 11% kun je er rustig nog eentje van inschenken.

Druivenras Grenache
Smaakprofiel Licht – fris – subtiel rood fruit

Ik ga 'm bestellen!

Pinot Noir Demi Muid

Door de dunne schil van de Pinot Noir heeft de wijn weinig tannines. Dat, in combinatie met het fruitige karakter van de wijn, maakt dat het lekkerder is om hem op ongeveer 12 graden te drinken

Druivenras Pinot Noir
Smaakprofiel Ronde structuur – rijp fruit – kersen – subtiele zuren

Ik ga 'm bestellen!