Skip to main content

Deux Roches

Het begint allemaal met vriendschap

Christian Collovray en Jean-Luc Terrier zijn al sinds hun jeugd bevriend en delen een gemeenschappelijke liefde voor wijnstokken en wijn. Christian als kleinzoon van Joanny Collovray, die in 1928 de basis legde met zijn geitenboerderij/wijngaard in Davayé. En Jean-Luc als smidszoon in Davayé, die via een landbouwstudie zijn passie voor wijn ontdekt.

Hun banden worden aangehaald als ze trouwen met twee zussen, Brigitte en Florence. Ook zij komen uit een familie van wijnbouwers en dan is er eigenlijk geen ‘ontkomen’ meer aan: de twee vrienden beginnen hun eigen wijnlandgoed en vernoemen het naar de ‘twee rotsen’ (de ‘Deux Roches’) van Vergisson en Solutré, waarop alle percelen van het domein liggen.

Onze wijnmakers, van boerenafkomst, weten als geen ander dat een goede wijn begint in de wijngaard

- Familie Collovray & Terrier

De wijngaard

De familie Collovray is een familie van boerenafkomst. Zij weten dus als geen ander dat alles begint met de wijnstok. Het bewerken van de grond en het respecteren van de plant zijn in hun ogen de belangrijkste voorwaarden voor kwaliteit. Daarom roepen ze ieder jaar de hulp in van een geoloog, die hen helpt het maximale uit de bodem en de plant te halen. Sinds 2017 zijn ze dan ook door de staat gecertificeerd met het label ‘hoge milieuwaarde’.

Ligging en terroir

De wijngaarden van Deux Roches, zo’n 63 hectare, liggen in de regio Mâcon, een gebied met zowel zacht glooiende heuvels als steile kalkrotsen. De bodem is arm en steenachtig en warmt na regen snel weer op. Perfect voor de teelt van wijnstokken en dan met name de druivensoort Chardonnay! Er wordt zelfs gezegd dat de Chardonnay is ontdekt in de regio Mâcon, in het dorpje… precies: Chardonnay. Maar of dat waar is…?

Familieteam met duidelijke rolverdeling

Vanaf het begin zijn de rollen goed verdeeld. Christian zorgt voor de wijnstokken, Jean-Luc beheert de kelder en is de commerciële man. Brigitte en Florence werkten eerst in de wijngaard en daarna in het bottelen. Tegenwoordig regelt Florence alle administratieve en verkoopondersteunende taken.
Ook de zoon van Christian, Julien Collovray en diens vrouw Caroline, spelen een belangrijke rol in het wijndomein. En sinds 2019 is ook Pierre-Alexis, de zoon van Jean-Luc en Florence toegetreden tot het familiedomein.

Liever voorkomen dan genezen

Bij Deux Roches houden ze hun wijngaard nauwlettend in de gaten. Zo plaatsen ze vallen en tellen ze het aantal schadelijke of roofzuchtige insecten, om eventuele impact hiervan beter in te schatten. Ook observeren ze de flora en fauna op de bodem van de wijngaard, om met die informatie te kunnen anticiperen op ziekten.

Verder gebruiken ze in de wijngaard uitsluitend natuurlijke technieken om de zorg voor de wijngaard optimaal te houden. De paden en rijen van de wijnstokken zijn bijvoorbeeld begroeid met gras, wat de erosie tegengaat en de bodem in staat stelt meer water op te nemen. Ook zijn er heggen geplant om de biodiversiteit te stimuleren.

Impact op het milieu

Maar zorg voor het milieu gebeurt niet alleen in de wijngaard. Ook de technieken en processen in de kelder hebben hier invloed op. Daarom hebben ze een aantal maatregelen genomen om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, waaronder zo min mogelijk water gebruiken, afvalscheiding, afvalwaterinzameling en zo min mogelijk gebruiken van niet-duurzame energiebronnen.

Het pand is optimaal geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en er wordt bijvoorbeeld alleen geoogst bij lage buitentemperaturen. Er is zelfs gezorgd voor lichter verpakkingsmateriaal om de CO2-uitstoot van het transport te verminderen.

Bourgondiërs naar de Languedoc: Domaine Altugnac

Het wijnbloed kroop verder dan de Bourgogne en in 1997, tien jaar na de oprichting van Deux Roches, startten de families Collovray & Terrier een nieuw avontuur. Dit keer in Aude, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Carcassonne. Daar bezitten zij inmiddels zo’n 95 hectare wijngaard in de Limoux, onder de naam Chateau Antugnac. Ook hier werken ze volledig op hun Bourgondische wijze, zonder lokale tradities, gewoontes en uiteraard wijnwetgeving uit het oog te verliezen.

De wijnen van Deux Roches bij Flavourite Wine

Saint Véran Rives de Longsault

Ik ben dol op klassiekers! En zeker als ze zo enorm verfijnd en in balans zijn als deze Chardonnay. Als het als wijnmaker lukt zo’n frisse en zachte wijn te maken met de subtiele afdronk van karamel, dan ben je dubbel en dwars geslaagd!

Druivenras Chardonnay
Smaakprofiel Zacht – citrus – meloen – volle smaak – houtrijping

Ik ga 'm bestellen!