Skip to main content

Col Vetoraz

"Daar waar de wijnstok eeuwig bloeit, onder de kale bergtoppen..."

- Bisschop van Politiers (563-603)

Voor de geschiedenis van Valdobbiadene in Veneto moeten we een flink eind terug in de tijd.
Tijdens de Romeinse tijd werden de druiven uit dit gebied gebruikt om zogenaamde Pucino-wijn te maken, een heerlijke zachte mousserende wijn die wij nu kennen als Prosecco. Keizerin Livia, de vrouw van Augustus, beweerde dat haar hoge leeftijd te danken was aan het regelmatig drinken van Pucino-wijn. Ze werd uiteindelijk 87 jaar. Men geloofde dat deze wijn mensen langer kon laten leven en dat er geen beter medicijn was dan Pucino-wijn.

Valdobbianene bevindt zich op de uitlopers van de Marca Trevigiana. Eeuwenlange gewoonten, gebruiken, tradities, economie en lokale bevolking hebben het gebied gemaakt tot wat het nu is: hét kwaliteitsgebied voor Prosecco.

Col Vetoraz

Col Vetoraz ligt op een van de hoogste plekken in Cartizze, 400 meter boven zeeniveau. De familie Miotto kwam hier in 1838 en plantte de eerste wijnstokken aan. De omgeving is hier erg bijzonder: door een soort immens ‘amfitheater’ worden de druivenstokken beschermd tegen westenwinden. Daarnaast heeft de bodem diepe lagen die nog herinneren aan de oude zeeën.

In 1993 richtte Francesco Miotto, een directe afstammeling van de familie, samen met Loris Dall’Acqua en Paolo De Bortoli het huidige Col Vetoraz op. Ze respecteren wat de aarde en de wijnstok geven om het evenwicht en de harmonie uit te drukken die kenmerkend zijn voor deze wijnen.

"Balans, harmonie en elegantie zijn de sleutel tot plezier"

- Loris Dall'Acqua - oenoloog bij Col Vetoraz

Vinificatiemethode

Wij hebben gekozen voor de Prosecco Brut van Col Vetoraz. Deze wordt gemaakt van de Glera druiven die groeien in de hoge heuvels op het westen waar ze de ideale rijpheid bereiken. Prosecco wordt gemaakt volgens de Charmat-methode, de ideale manier voor het maken van mousserende wijn met een fruitig karakter.

De tweede vergisting van de wijn vindt plaats op tank, waarbij het doel is te voorkomen dat gistcellen de smaak van het fruit kunnen beïnvloeden. Dit is een andere methode dan de Traditionele methode, zoals bij Crémant of Champagne, waar de rijping op gistcellen juist belangrijk is.

De wijnen van Col Vetoraz bij Flavourite Wine

Valdobbiadene Prosecco Brut

Dit is echt een Prosecco met stijl! Fijne bubbeltjes en een hele verfrissende smaak. Hiermee hoef je echt niet te wachten tot de decembermaand hoor! Qua temperatuur is hij het lekkerst als je hem op 6 tot 8 graden drinkt.

Druivenras Glera
Smaakprofiel Fijne mousse – appel – droog – knisperend – perzik

Ik ga 'm bestellen!