In 2017 heb ik drie maanden meegewerkt in dit prachtige Chateau. Waar ik dacht dat ik alleen met de handjes op de rug mee mocht kijken met de professionals, of – als het mee zat – de vloer mocht dweilen, stond mij een supertoffe ervaring te wachten. Ik mocht meewerken aan het hele proces van wijn maken: van plukken tot remontage (overpompen), decuvage (leegscheppen van de tank), het meten van de dichtheid van de wijn, wijn proeven in alle stadia van het proces, persen, natuurlijke gistcellen toevoegen, etc.
Elke vrijdag organiseerde de technisch directeur een proeverij, telkens met een ander thema, waarbij mijn proefskills letterlijk flink op de ‘proef’ werden gesteld. Ook was ik erbij als de oenoloog langskwam voor het samenstellen van de blends. Er was een duidelijk beeld van de gewenste stijl van de wijn, dit werd vaak vergeleken met een vrouw: “ze is elegant en sensueel, maar niet ordinair, ze is slank maar niet te dun, ze draagt make-up, maar niet teveel”. En met die briefing werd de blend van dat jaar gemaakt.