Skip to main content

Chateau Du Tertre

Een wijnhuis met persoonlijkheid

Als er érgens een plek is geweest die mijn wijnhart sneller heeft laten kloppen, dan is het wel bij Chateau Du Tertre, in de Bordeaux. Een prachtig chateau, bizar lekkere wijn en geweldige mensen.

Met recht een grote naam in de wijnwereld. Dus toen ik in 2017 de eer kreeg om daar een paar maanden stage te lopen, greep ik die kans met beide handen aan. In deze blog vertel ik je graag alles over dit geweldige wijnhuis, de historie, de manier van wijn maken en natuurlijk de wijnen.

Oorsprong

In de 18e eeuw bouwde Pierre Mitchell, een succesvolle wijnhandelaar van Ierse afkomst, dit prachtige Chateau in de appellatie Margaux aan de linkeroever van de rivier in de Medoc. Het Chateau ligt in de plaats Arsac, wat het ‘hoogste’ punt is van Margaux. De naam ‘Du Tertre’ betekent dan ook letterlijk ‘op de heuvel’. Verwacht nu niet direct enorme klimpartijen, want zo hoog is die heuvel niet. Eigenlijk is hij maar 30 meter boven zeeniveau.

Wisselingen van eigenaar

De meest bekende eigenaar van het Chateau was toch wel de Nederlandse zakenman Erik Albada Jelgersma, die ook eigenaar was van Chateau Giscours en het Toscaanse wijnhuis Caiarossa. Hij investeerde flink in zijn wijnhuizen en de wijngaarden en stelde Alexander van Beek aan als directeur, die de leiding over de wijnhuizen kreeg. Na het overlijden van Erik Albada Jelgersma werd Chateau du Tertre in 2021 verkocht aan familie Helfrich.

Technisch directeur Romain

Inmiddels staat technisch directeur Romain Beurienne aan het roer. Met zijn jarenlange ervaring als wijngaardmanager bij Du Tertre weet hij alles over wat er met de wijnstokken, de percelen en de bodems moet gebeuren. Romain is verantwoordelijk voor de 52 hectare wijngaard die om het chateau ligt. Hij werkt intensief samen met keldermeester Louise Straub en samen produceren ze zo’n 250.000 flessen overheerlijke wijn op jaarbasis.

Door traditionele technieken te combineren met een vleugje moderniteit, halen wij het beste in ons terroir én in onze wijnen naar boven

- Romain Beurienne

Hoe duurder hoe beter?

In deze regio geldt het classificatiesysteem uit 1855 dat is bedacht door keizer Napoleon III. Hij wilde een lijst met de beste wijnen uit de Bordeaux. Hij kreeg een lijst waarbij de wijnhuizen zijn ingedeeld in vijf groepen, gebaseerd op prijzen en reputatie. De meest prestigieuze wijnhuizen met de duurste wijnen kregen de classificatie Premier Grand Cru Classé. Daaronder volgen Deuxième, Troisième, Quatrième en Cinquième Grand Cru Classé. Tot die laatste categorie behoort Chateau Du Tertre. Maar eigenlijk zegt deze classificatie niet zoveel over de kwaliteit van de wijn. Het geldt alleen voor de linkeroever van Bordeaux, er staan ‘maar’ 61 chateaus in de lijst en deze is sinds 1855 maar twee keer gewijzigd. Een keer een promotie en een keer een toevoeging.

Grand Vin en Second Wine

Waar je bij veel andere wijnregio’s en wijnhuizen kunt kiezen uit verschillende soorten wijn van verschillende percelen, is het in de Medoc gebruikelijk dat een wijnhuis maar één soort wijn maakt: de Grand Vin, de beste wijn. Dit is een blend van verschillende percelen, waarvoor alleen de allerbeste druiven worden gebruikt. De druiven die niet tot de absolute top behoren, verdwijnen niet in de GFT-bak, maar worden gebruikt om de Second Wine van te maken. Vergis je niet, dit is nog steeds ongelooflijk lekkere wijn, maar nét niet goed genoeg om Grand Vin te noemen.
Alle percelen worden apart gevinifieerd en elk vat wordt uitvoerig geproefd en beoordeeld. Daarna wordt in samenwerking met een oenoloog beslist wat de verhouding van de blend gaat worden.

Mooi rood is niet lelijk

De wijn wordt 18 maanden gerijpt op eikenhouten barriques, die na 4 jaar worden doorverkocht aan whiskey- en porthuizen. Een typisch gebruik in Bordeaux is het rood schilderen van de middenring van de vaten. Dit gebeurt enkel en alleen voor het aanzicht. Niet omdat men daar niet houdt van blanke vaten, maar omdat er bij het proeven uit het vat altijd rode druppels op het hout vallen. Dit ziet er niet mooi uit en daarom schilderen ze het vat voor een deel rood, met natuurlijke kleurstoffen. Zo vallen die lelijke wijndruppels niet op en het ziet er ook nog eens heel sfeervol uit!

Zelf wijn maken bij Chateau Du Tertre

In 2017 heb ik drie maanden meegewerkt in dit prachtige Chateau. Waar ik dacht dat ik alleen met de handjes op de rug mee mocht kijken met de professionals, of – als het mee zat – de vloer mocht dweilen, stond mij een supertoffe ervaring te wachten. Ik mocht meewerken aan het hele proces van wijn maken: van plukken tot remontage (overpompen), decuvage (leegscheppen van de tank), het meten van de dichtheid van de wijn, wijn proeven in alle stadia van het proces, persen, natuurlijke gistcellen toevoegen, etc.

Elke vrijdag organiseerde de technisch directeur een proeverij, telkens met een ander thema, waarbij mijn proefskills letterlijk flink op de ‘proef’ werden gesteld. Ook was ik erbij als de oenoloog langskwam voor het samenstellen van de blends. Er was een duidelijk beeld van de gewenste stijl van de wijn, dit werd vaak vergeleken met een vrouw: “ze is elegant en sensueel, maar niet ordinair, ze is slank maar niet te dun, ze draagt make-up, maar niet teveel”. En met die briefing werd de blend van dat jaar gemaakt.

Tijdens het oogsten telde elke druif. De hele dag hoorde je Romain ‘Regardez bien!’ (zorgvuldig kijken!) roepen over de wijngaard. De druiven worden met de hand geplukt en in een klein mandje verzameld om te voorkomen dat ze geplet worden. Deze mandjes werden geleegd in een krat en dat krat werd in het wijnhuis op de sorteertafel gestort, om de druiven uit te zoeken. De druiven gingen als trossen de ontsteelmachine in en kwamen er als losse druifjes uit, klaar om stuk voor stuk gecheckt te worden op rijpheid, ziektes/schimmels en suikergehalte.

Pas daarna gaan ze de tank in en begint het vergistingsproces. Na ongeveer 3 weken is de suiker omgezet in alcohol.

Bij het maken van rode wijn is het belangrijk dat de schillen en het sap constant met elkaar in contact blijven, zodat de schillen hun kleur afgeven aan het sap. Dit gebeurt door middel van ‘remontage’: wijn opvangen onderuit het vat en weer bovenin het vat pompen – en dit was mijn voornaamste taak bij Chateau Du Tertre.

De wijnen van Chateau du Tertre bij Flavourite Wine

5e Grand Cru Classé 2017

Waaauw! De Grand Vin van Chateau du Tertre, waar alleen uitzonderlijke kwaliteit druiven voor worden gebruikt. En dat weet ik zeker, want ik heb ze zelf geplukt tijdens mijn werk als kelderassistent tijdens de oogst van 2017 bij dit klassieke en bijzondere wijnhuis.

Druivenras Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
Smaakprofiel Perfect in balans – elegant – aards – zwarte bes – chocola – complex

Ik ga 'm bestellen!

Les Hauts du Tertre 2015

De Second Wine van Chateau du Tertre, maar dan wel van een topjaar! Hiervoor worden de druiven gebruikt die het nèt niet tot de Grand Vin hebben geschopt. Gelukkig maken ze daar deze fijn wijn van, wat een topper!

Druivenras Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
Smaakprofiel Volle structuur – houttonen – lange afdronk – zwart fruit

Ik ga 'm bestellen!
Hey wijnliefhebber 👋 kan ik je helpen?