Skip to main content

Casa Ermelinda Freitas

Ermelinda Freitas: rotsvast in mijn assortiment

De wijnen van Ermelinda Freitas hebben een rotsvaste plek binnen mijn assortiment. Vooral de witte Terras do Po is niet meer weg te denken. Bijna op alle borrels en feestjes waar ik voor wordt uitgenodigd komt meteen de vraag “Kun je ook wat van die lekkere Portugese wijn meenemen?”
Hoog tijd dus om met een goede vriendin op bezoek te gaan bij Casa Ermelinda Freitas.

Nu heb ik veel wijnhuizen bezocht in mijn leven, maar dit heb ik nog nooit gezien. Wat een wijnhuis! Een immens gebouw midden in de wijnvelden van Fernando Pó een half uur rijden van Lissabon. Het is bijna niet voor te stellen dat de ruim 440 hectare dat het wijnhuis nu bezit in 1920 is begonnen met één vrouw: Deonilde Freitas.

Vier generaties vrouwen

In 1920 startte Deonilda Freitas het bedrijf dat nu bekend staat als Casa Ermelinda Freitas. De wijngaarden, destijds vrijwel alleen aangeplant met Castelão en Fernão Pires, leverden wijn die geproduceerd werd voor groothandels. Er was geen eigen wijn, geen eigen merk, maar alleen ongelabelde wijn.
Vier generaties later erfde Leonor Freitas 60 hectare wijngaard. Zij nam de dappere beslissing om flink uit te breiden en ook andere druivenrassen aan te planten, zoals Aragonês, Verdelho en Alicante Bouschet. Inmiddels is de 60 hectare niet meer voldoende en beschikt Casa Ermelinda Freitas over maar liefst 440 hectare wijngaard!

Leonor aan de top

Leonor zorgde niet alleen voor meer variatie in druivenrassen, ze had nog meer veranderingen in petto. Zo zorgde ze voor modernisering en technische verbetering van de wijnkelder en richtte zij zich ook op de verkoop aan de buitenlandse markt. Maar boven alles startte Leonor in 1997 de productie van hun eerste wijn onder eigen label: de ‘Terras do Po Tinto’. In 2009 werd Leonor onderscheiden met de ‘Ordem do Mérito Agrícola, Comercial e Industrial Classe do Mérito Agrícola’ door president Silva van Portugal. En dat is niet de enige onderscheiding. In de jaren 1999 tot 2017 hebben zij 345 gouden medailles, 384 zilveren medailles en 203 bronzen medailles gewonnen.

Bij Casa Ermelinda Freitas gaat de kwaliteit van de wijnen én de wijngaard boven alles.

- Leonor Freitas

La Palmela

Tijdens ons bezoek worden we rondgeleid door Maria. Zij vertelt ons alles over de rijke zandbodems in de wijngaard, de rivierbries die de wijngaarden afkoelt in de droge zomers en de 29 verschillende druivensoorten die hier aangeplant staan. In de regio Palmela heerst een mediterraan klimaat waarbij er veel invloed is vanuit de Atlantische Oceaan. De bodems bestaan uit zand, zijn goed waterdoorlatend en houden de warmte vast. Dit is goed voor de rijping van de druiven, omdat deze warmte ’s nachts weer afgegeven kan worden.

Proeven en genieten

Op de bovenverdieping is een bruiloft bezig waar aan de muziek en het gelach afgeleid kan worden dat ook op de feestjes hier genoeg Terras do Po wordt gedronken.
Wij gaan de stille koele kelder in waar Maria al een aantal flessen heeft klaargezet om te proeven, met natuurlijk wat lekkere Portugese kaas en ham erbij.
Ooit een Portugese Gewurztraminer geproefd? Heel bijzonder!
Ook de Terras do Po Rosé viel in goede smaak.

Maar liefst 9 miljoen flessen per jaar

Maria laat ons de vinificatie ruimte zien waar de wijnen worden gemaakt. Alles wordt op rvs bereid en daarna ofwel meteen gebotteld of op kleine houten vaten gerijpt. Er wordt hier, hou je vast, 9 miljoen flessen per jaar gemaakt.  We zullen dus niet bang hoeven te zijn dat we ooit zonder Terras do Po komen te zitten.

We hebben een lekker flesje Espumante (bubbels) meegenomen en op ons balkonnetje nog even nagenoten. Voor iedereen die ook zo’n lekker wijnweekend in Lissabon wil, ik heb een heleboel tips voor je 🙂

De wijnen van Casa Ermelinda Freitas bij Flavourite Wine

Terras do Pó Branco

We zijn altijd op zoek naar ‘net iets anders’ en dat hebben we in deze Portugeze wijn zeker gevonden! Inheemse druivenrassen die in deze blend een hele fijne witte ‘huiswijn’ geven, geschikt voor letterlijk elk moment!

Druivenras Fernão Pires, Arinto
Smaakprofiel Ronde structuur – friszuur – tropisch fruit – bloemen

Ik ga 'm bestellen!

Moscatel de Setúbal

Voor iedereen die van “zoethout” ;-). Een echte ‘dikke’ dessertwijn, hoewel je ook rustig zó een glaasje kunt drinken. De fles hoeft ook niet meteen leeg want hij blijft echt nog wel even goed nadat je hem hebt open gemaakt.

Druivenras Moscatel de Setúbal
Smaakprofiel Dikke dessertwijn – honing – noten – krenten

Ik ga 'm bestellen!