Bodegas Martín Códax werd in 1986 door een groepje wijnboeren als coöperatie opgericht in Riax Baixas, Galicie in het uiterste Noord-Westen van Spanje. Dit groepje wijnmakers had één visie: wijn maken van het volk voor het volk. Ze vernoemden hun coöperatie naar Galicisch bekendste Middeleeuwse troubadour: Martín Códax, die in zijn liederen zong over zijn liefde voor dit gebied.
De coöperatie wilde met haar wijnen de kunst, cultuur én wijn van de regio Riax Baixas meer bekendheid geven. En dat is gelukt! Sindsdien heeft Bodegas Martín Códax zich ontwikkeld tot één van de toonaangevende wijnbedrijven in de regio.
Bodegas Martín Códax
Wijn maken is een kunst
Wijnmakers Katia Alvarez en Luciano Amoedo
Wijnmaker Luciano Amoedo Rodino – inmiddels de negende generatie in de wijnfamilie – is een echte autoriteit op zijn vakgebied. Hij is één van de oprichters van de D.O. Riax Baixas in 1988 en staat daarmee aan de basis van het grote succes van Bodegas Martín Códax. Sinds 2005 vormt hij een team met Katia Alvarez, die het management van het wijnhuis voor haar rekening neemt.
Wijn van het volk, voor het volk. Altijd duurzaam en met oog voor de natuur.
- Bodegas Martín Códax
Van 20 hectare naar 240 hectare
Het wijnhuis is gevestigd in Riax Baixas, waar voornamelijk Albariño-druiven worden gebruikt. Maar de coöperatie maakt ook heerlijke Pizarras de Otero-wijnen van de inheemse Godello en Mencía druiven. Helaas is het in Riax Baixas voor deze druivensoorten te koud en te nat. Gelukkig werkt de coöperatie intensief samen met ruim 300 ‘wijnfamilies’, die druiven aan hen leveren. Daarmee wisten zij in de loop der tijd hun gebied uit te breiden van 20 hectare naar maar liefst 240 hectare.
De Godello en Mencía-druiven komen dan ook uit gebieden die verder landinwaarts liggen, zoals Monterrei en Bierzo. Doordat de bergen deze gebieden beschermen tegen regen uit de oceaan, zijn dit de droogste en warmste gebieden van Galicia en daarmee perfect voor deze inheemse druivensoorten.
Wijn maken met zorg voor de druif
De wijngaarden voor de Pizarras de Otero liggen op voornamelijk graniet en leisteen-bodems. De oude wijnstokken worden aangeplant als Emparrado, bij ons bekend als pergolasysteem.
De handmatige oogst start doorgaans in september. De druiven worden vervoerd in kratten van maximaal 20 kilo, om te voorkomen dat ze geplet worden onder het gewicht.
Eenmaal aangekomen in het wijnhuis, krijgen ze een strenge kwaliteitscheck om ervoor te zorgen dat ze aan alle eisen voldoen.
Bij coöperatie Martín Códax wordt de wijn gemaakt volgens nieuwe technieken, maar altijd met oog voor traditie.
De wijn wordt in RVS-vaten van 30.000 liter gefermenteerd. Daarna ondergaat de wijn een zogenaamde ‘malolactische gisting’, waarbij de wat sterkere appelzuren worden omgezet in de zachtere melkzuren. Dit houdt de zuurgraad van de wijn onder controle.
De Mencía krijgt daarna nog twee maanden houtrijping op eiken barriques.
Duurzame voetafdruk
Duurzaamheid staat centraal bij alles wat de coöperatie Martín Códax doet. Zij werken zoveel mogelijk CO2-neutraal en hebben altijd oog voor de natuur.
Mooi detail: de afbeelding van de berenpoot op het etiket staat symbool voor vier voetstappen van een beer, die zijn gevonden in één van de wijngaarden. Het wijnhuis maakt zich sindsdien sterk voor het beschermen van de beer en zijn natuurlijke leefomgeving.
De wijnen van Bodegas Martín Codax bij Flavourite Wine
Pizarras de Otero Mencía
Mencía is hét druivenras van noord-oost Spanje. Doordat ze de houtrijping maar kort hebben toegepast op deze wijn blijft er ook genoeg fruit over in de smaak. Lekker voor aan tafel, of voordat je aan tafel gaat, of bij het natafelen… Eigenlijk altijd dus
Druivenras Mencía
Smaakprofiel Zwart fruit – licht kruidig – vanille – ronde structuur
Pizarras de Otero Godello
Godello is wereldberoemd in Spanje, en de grote onbekende in Nederland. Hoog tijd om deze druif te ontdekken! Hij geeft je bloemige aroma’s, ronde structuur en een subtiel bittertje wat hem heel interessant maakt!
Druivenras Godello
Smaakprofiel Sappig – bloemig – wit fruit – perzik – subtiel bittertje