Skip to main content

Bodega Bello Berganzo

Hoe doorzettingsvermogen en vasthoudendheid iets buitengewoons kunnen creëren

De hele dag binnen zitten, achter de geraniums? De inmiddels 94-jarige Marino Bello en zijn vrouw Isabel Berganzo hebben wel wat beters te doen! Ondanks hun hoge leeftijd, steken ze nog steeds graag de handen uit de mouwen en brengen ze hun dagen het liefst door in de wijngaard.
Vol trots kijken ze daar toe hoe hun drie zoons, Ángel, Carlos en Josean, de familietradities in ere houden.
Bij Bodega Bello Berganzo draait het om familie, om mensen, om samen zijn en genieten van de heerlijke wijnen. De mens komt op de eerste plaats.

Een wijnmakerij is het verhaal dat spreekt over tradities, inspanningen, zweet en soms, waarom niet, ook over tranen.

- Ángel, Carlos en Josean Berganzo

Behoud van tradities

Behoud van wijnbouwtraditie staat bij de familie Berganzo voorop. De broers Ángel, Carlos en Josean passen de familiewaarden toe die hun ouders hen hebben bijgebracht in het dagelijkse proces van de wijnmakerij. Zo gebruiken ze bij het oogsten nog altijd een corquete: een hand-snijwerktuig met gebogen lemmet, om de druiventrossen los te snijden. Deze traditie heeft voor hen zoveel waarde, dat de corquete zelfs onderdeel is van hun logo.

Samaniego, Rioja Alavesa

De wijngaard van Bodega Bello Berganzo ligt vlakbij het kleine plaatsje Samaniego, in de regio Rioja Alavesa, in het noorden van Spanje. Hier heerst een rustig en gematigd klimaat, niet te warm en nooit te droog, perfect voor wijnbouw.
De Sierra de Cantabria, de bergketen in het noordwesten, houdt de meeste regen en onweer tegen. En tegelijkertijd brengt de oceaan genoeg koelte met zich mee, zodat het nooit zinderend heet wordt.

Meer weten over dit geweldige wijnhuis?

Bodega Bello Berganzo is voor mij een toonbeeld van waar Flavourite Wine voor staat. Hier draait het om passie, om het echte ambacht. Niet om zoveel mogelijk productie, maar om kwaliteit. Het verhaal achter de wijn en het enorme doorzettingsvermogen van de hoogbejaarde Marino en zijn zoons.

Ik ben fan van dit wijnhuis en ben dan ook supertrots dat we dit wijnhuis in augustus 2021 hebben bezocht. Je leest alles over ons bezoek aan Bello Berganzo in onze blog.

De wijnen van Bello Berganzo bij Flavourite Wine

M. Bello Blanco

Ik ben fan van deze wijn én van het wijnhuis! Deze Blanco is een wijn om zo te drinken, maar combineer hem met wat lichte tapasgerechtjes en je waant je helemaal in Spanje!

Druivenras Viura
Smaakprofiel Verfrissend – zachte zuren – tropisch fruit

Ik ga 'm bestellen!

Blanco Fermentado

Een nieuw experiment van wijnmaker Angel: Viura en Malvasia, maar dan met een vleugje hout: Wauw! Heerlijk bij een lekkere pastasalade met zalm of sardientjes.

Druivenras Viura, Malvasia
Smaakprofiel Citrus – fris – zacht – volle structuur – vanille

Ik ga 'm bestellen!

Joven II

Voor iedereen die van volle, fruitige rode wijn houdt, zonder houtrijping. Om lekker zo van te genieten. Wil je er iets bij eten, maak dan een lekker kaasplankje van oude kaas.

Druivenras Tempranillo, Viura
Smaakprofiel Veel geur – rood en zwart fruit – bloemig – rijpe, zachte tannines

Ik ga 'm bestellen!

Heredad de Berganzo

Ik ben fan van deze wijn én van het wijnhuis! Deze Crianza is één van mijn favorieten, echt ‘onmeunig’ lekker. Een topper bij biefstuk en gegrild vlees.

Druivenras Tempranillo, Graciano, Garnacha, Viura
Smaakprofiel Kruidigheid – vanille – zachte tannines – power – zwart fruit

Ik ga 'm bestellen!

Hartverwarmend Spaans Stoofpotje

Bij zo’n waanzinnig lekkere wijn hoort een heerlijk gerecht. Iets stevigs, wat niet zomaar door de kracht van de wijn omver geblazen wordt.

We hebben weer een hele fijn culinaire combinatie met de Heredad De Berganzo Crianza: een Hartverwarmend Spaans Stoofpotje. Laat die koude dagen maar komen!

Bekijk recept