Winkelmand

Finca Emendis: geschiedenis, ervaring, mystiek, traditie en vooral de toekomst

In het gehucht Castellet i la Gornal, in het hart van Penedés vlakbij Barcelona, ligt de 50 hectare landgoed (Finca) van Spaans wijnhuis Emendis, vernoemd naar de vrouw die in 1186 het landgoed heeft gesticht. Nu, ruim 800 jaar later, is het landgoed nog steeds in handen van een vrouw, Anna Valles, die hier samen met haar man Jordi en de rest van de familie de heerlijkste wijnen en cava’s produceert. Hun doel: wijnliefhebbers een nieuwe sensatie laten beleven.

De Emendis-droom van familie Valles

Zo’n 10 jaar geleden volgden Anna en Jordi hun ultieme Emendis-droom: Van het verkopen van druiven aan andere wijnhuizen naar het volledig zelf produceren van wijnen en cava’s.
Dat doen ze met zogenaamde ‘geïntegreerde wijnbouw’, waarbij ze altijd de optimale balans zoeken tussen wijnbouw en het milieu. De wijngaarden worden individueel gekweekt en aangepast aan de behoefte van de druif die er groeit.

Onze wijnen zijn een eerbetoon aan moed, daadkracht en vrouwelijke intuïtie

- Anna Valles

El Penedés

Het Penedes-gebied lijkt op een enorme trap van drie tredes, die leiden van de Middellandse Zee naar de hoogvlaktes in Midden-Spanje. Door deze hoogteverschillen kent het gebied dus ook veel temperatuurverschillen. Er heerst een gematigd mediterraan klimaat. De bodem in dit gebied bevat veel magnesium, wat belangrijk is voor het zuurgehalte bij mousserende wijn.
In het gebied Penedès werd vroeger vooral Cava gemaakt, maar tegenwoordig komen er ook mooie stille witte en rode wijnen vandaan.

De oogst

Na de handmatige oogst worden de druiven vervoerd in kratten van maximaal 20 kilo. Eenmaal in het wijnhuis worden de druiven 8 tot 10 uur gekoeld in een koude opslag van maximaal 5 graden. Zo blijven de aroma’s optimaal bewaard.
Daarna worden de druiven geperst en vindt vergisting plaats op lage temperatuur. Tijdens dit gistingsproces vindt twee keer per week ‘battonage’ plaats: dit betekent dat de dode gistcellen die naar de bodem van het vat zijn gezakt, door de wijn geroerd worden. Zo krijgt de wijn meer smaak.

Bijzondere rijpingskelder

Cava wordt gemaakt volgens de Methode Champenoise, dus op dezelfde manier als Champagne. Hier zijn strenge regels voor. Zo moet de tweede vergisting (omzetting naar koolzuur) op fles plaatsvinden en moet de wijn minstens 9 maanden rijpen op de gistcellen.
Bij Finca Emendis gebruiken ze een wel heel bijzondere plek in het wijnhuis, om de Cava te laten rijpen: een grote betonconstructie die werd gebruikt bij de aanleg van de treintunnel tussen Madrid en Barcelona, wordt in dit wijnhuis gebruikt als rijpingskelder

Cava NuAllongé: de perfecte aperitiefwijn

Dit is de perfecte aperitiefwijn. Een aperitief is bedoeld om de eetlust op te wekken en je smaakpallet voor te bereiden. Dat kun je het beste doen met een frisse mousserende wijn met redelijk zuurgehalte. Het is goed voor je spijsvertering en dus heel belangrijk dat je regelmatig een glaasje cava drinkt voor het eten.

Deze ‘Cava NuAllongé’ is een heerlijk droge, licht sprankelende cava met de subtiele zuren van citrus en groene appel, maar ook met een vleugje noten en brioche.

Echt een superlekkere cava voor een hele fijne prijs.

Leuk detail: de cava is een eerbetoon aan de Spaanse schilder Salvador Dalí.
En nog leuker: in de maand februari bestel je deze cava met 10% korting in onze webshop.

Ik ga 'm bestellen!