Winkelmand

Historisch genieten met Gran Sasso van Farnese

In de stad Ortona, direct aan de Adriatische kust, ligt wijnhuis Farnese: één van de meest toonaangevende wijnhuizen uit de regio. In 2016, 2017 én 2019 werd wijnhuis Farnese door Italiaanse wijngoeroe Luca Maroni uitgeroepen tot ‘beste product van Italië’. Niet zomaar een wijnhuis dus!

Wijnhuis Farnese wordt gerund door Valentino Sciotti. Samen met zijn team van 13 ervaren wijnmakers, is hij verantwoordelijk voor de productie van bijna 20 miljoen flessen per jaar, die ze exporteren naar ruim 70 landen over de hele wereld.
Het wijnhuis heeft vestigingen in diverse Zuid-Italiaanse regio’s, waaronder Abruzzen, Puglia, Basilicata, Campanië en Sicilië. Overal worden lokale druivenrassen gebruikt.

Er is veel goede wijn, maar in geweldige wijn proef je de passie van de wijnmaker en de rijkdom van het gebied.

- Valentino Sciotti

Koninklijke historie

Het wijnhuis Farnese kent een rijke geschiedenis. In 1582 bezocht de Oostenrijkse prinses Margherita, echtgenote van prins Farnese, de stad Ortona. Ze werd meteen verliefd op de stad en het klimaat en besloot hier de rest van haar leven door te brengen en het landgoed geheel aan wijnbouw te wijden. Ter nagedachtenis aan prinses Margherita hebben de nieuwe eigenaren van het landgoed de naam Farnese behouden. Met hun ‘hoofdkantoor’ gevestigd in het 16e eeuwse Caldora Castle, maakt wijnhuis Farnese dankbaar gebruik van de rijke Italiaanse historie.

Oog voor detail

Hoewel Farnese een groot wijnhuis met meerdere vestigingen is, betekent dit niet dat ze het zichzelf makkelijk maken. Integendeel! Met wetenschappelijke precisie wordt de wijn gemaakt, getest, verbeterd en geproefd. Geen enkel detail wordt over het hoofd gezien. Iedere druppel krijgt de zorg en aandacht die het nodig heeft om de geuren en smaken van het land over te brengen in het glas. De groep van 13 wijnmakers gaat dan ook regelmatig op inspiratie- of studiereis en ze houden elkaar scherp door gezonde interne concurrentie.

Grote Steen

Eén van de regio’s waarin wijnhuis Farnese actief is, zijn de Abruzzen, door henzelf ‘The Strong Land’ genoemd: een bergachtig gebied waar ook de twee hoogste bergtoppen van de Apennijnen liggen. Eén van die bergtoppen is de Gran Sasso d’Italia (vertaald: Grote Steen).
Voor een wijnhuis met zoveel respect en eerbied voor het gebied waarin ze mogen werken, is het dan ook bijna logisch dat zij de wijn vernoemen naar deze berg en hem de naam ‘Gran Sasso’ geven.

Farnese Trebbiano d'Abruzzo Gran Sasso

Ik ga 'm bestellen!

Farnese Montepulciano d'Abruzzo Gran Sasso

Ik ga 'm bestellen!