Winkelmand

Terug naar de 'roots' van de wijnstok met Albert Jané

Voor de Spaanse wijnmaker Albert Jané is er maar één ding belangrijk: wijn maak je in de wijngaard, niet in de kelder. Traditioneel, bijna old-school, met respect voor de puurheid en zuiverheid van de wijn, is hij het brein en het gezicht van Acustic Celler Montsant: een van de meest succesvolle domeinen in de regio Tarragona.

Opgegroeid in een familie van wijnmakers, werd de wijn er bij Albert Jané bijna met de paplepel ingegoten. Oudere broer Gerard runt al jaren het familiedomein, maar Albert ging zijn eigen weg. In 2003 verhuisde hij naar de regio Montsant om daar, in een kleine garage in Els Guiamets, zijn eigen privéproject te starten. En met succes!
De oude garage is inmiddels verruild voor een groter pand en de wijnen van Albert behoren tot de absolute top van Spanje. Pure en zuivere wijnen, wijn zonder ‘versterking’, vandaar de naam Acustic Celler.

Albert Jané: my philosophy is doing the minimum to get the maximum

Mijn bezoek aan Acustic Celler

Dat hier de filosofie ‘less is more’ heerst, heb ik gemerkt toen ik dit Spaanse wijnhuis in 2016 een bezoek bracht. Na een lange rit en drie keer verkeerd rijden, kwamen wij erachter dat de ‘sfeervolle statige Bodega’ waar we naar zochten niet bestond: het wijnhuis bleek een soort grote loods. Deze wijnmaker investeert duidelijk liever in de aankoop van oude wijngaarden, dan in het bouwen van een sjiek wijnhuis. En gelijk heeft hij!
Gelukkig voor ons wisten ook zij dat wijn altijd lekkerder smaakt in een mooie omgeving. Hij nam ons mee in zijn auto voor een tocht door de wijnvelden, waarna we uiteindelijk aankwamen bij de prachtige proeflocatie. Een geweldig uitzicht over de verschillende percelen van dit wijnhuis. Heerlijke wijn proeven en uitleg van de wijnmaker, wat wil je nog meer.

Respect voor traditie

De percelen (of beter: perceeltjes) liggen verpreid over het gebied en op verschillende hoogtes. Sommige op 300 meter, sommige op 900 meter hoogte. Er is dus overal verschillend terroir: graniet, leisteen, klei en zand.
Ook zijn er grote temperatuurverschillen, met droge hete zomers en barre koude winters.
Eén ding hebben de bodems in elk geval gemeen: het zijn zogeheten ‘arme’ bodems, met weinig voedingsstoffen. De wijnstokken moeten dus hard werken, waardoor de opbrengst per hectare vaak laag is: slechts 15 tot 25 hl. (Vergelijk: normale opbrengst is 30 tot 60 hl. per hectare)

Albert Jané gebruikt voor zijn Acustic Celler Montsant Tinto enkel Garnatxa (Grenache) en Samso (plaatselijke variant van de Carignan) druiven. Deze druivensoorten vindt hij veel interessanter dan bijvoorbeeld de wat meer gangbare Cabernet Sauvignon. De druivenstokken zijn tussen de 35 en 80 jaar oud en worden ‘en gobelet’ geplant. Deze typisch Spaanse methode houdt in dat de stokken vrij staan en niet worden geleid door palen of draden. De oude stokken zijn geplant in de tijd dat men nog paarden en ezels gebruikte. Een tractor past er niet door, vandaar dat al het werk in de wijngaard met de hand gebeurt.

Catalaanse warmte

Dit is echt een stoere wijn.
Vol fruit, tabak en kruidigheid, heerlijk bij krachtig wild zoals haas of oudere belegen (Spaanse) kazen. De perfecte wijn voor deze tijd van het jaar, als de wind om je huis giert en je eventjes wat Catalaanse warmte nodig hebt.
Serveren op 15 tot 17 graden.

Ik ga 'm bestellen!

Ook verkrijgbaar van dit wijnhuis:
Acustic Celler Montsant Blanco.