Skip to main content

‘Mijn onmogelijke doel is alles willen leren over wijn’

— Marleen Kuipers

Passie voor wijn

Ik ben Marleen, sommelier en vinoloog. Wijnreiziger die nieuwsgierig, gedreven en enthousiast is over álles wat met wijn te maken heeft.

Deze passie voor wijn is ontstaan toen ik in 2010 bij Restaurant De Wiemsel (destijds bekroond met een Michelinster) aan de slag ging. De sommelier nam me mee in deze wijnwereld en vertelde me de verhalen achter de wijn. Het maakte me nog nieuwsgieriger en ik stelde mijzelf een onmogelijk doel: álles leren over wijn.

Specialisatie in wijn

Met twee horeca-diploma’s op zak ging ik me specialiseren in wijn. Ik verhuisde naar Zuid-Limburg waar ik opnieuw in een sterrenrestaurant ging werken. Daarnaast werkte ik in het weekend bij wijnimporteur Vojacek Wijnen in Maastricht, waar ik elke zaterdag de klanten adviseerde in de winkel. Een geweldig bedrijf waar ik nog steeds met veel plezier mee samenwerk. Elke maandag reisde ik af naar Utrecht om aan de Wijnacademie de Vinologenopleiding te volgen.

Sinds 2015 ben ik weer terug in Twente, zoals het gezegde luidt “Een echte Tukker komt altijd terug”. Ik kreeg de kans om bij Restaurant ’t Lansink* als sommelier te beginnen, een super kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Hier was ik verantwoordelijk voor de wijnkaart en de wijnarrangementen. De hele dag bezig zijn met smaken en nieuwe wijnen ontdekken, echt een droombaan! Het verbaasde me wel eens wat smaak met je kan doen, want als ik een topcombi had gevonden stond ik te dansen in de keuken van geluk!

Een vraag die me destijds steeds vaker bezig hield was “hoe komt die wijn nou precies aan al die verschillende smaken?” Wat gebeurt er tijdens het hele proces van aanplanten van nieuwe wijnstokken totdat de fles bij ons op tafel staat? Ik besloot om mijn baan als sommelier tijdelijk stop te zetten en van deze vraag een groot project te maken.

Chateau du Tertre

In september 2017 heb ik mijn Volkswagen volgeladen en ben ik naar Bordeaux gereden. Hier mocht ik aan de slag als kelderassistent, tijdens de oogstperiode bij Chateaux du Tertre in Margaux. Een gerenommeerd wijnhuis en dus een grote eer om daar aan het werk te mogen. Ruim 3 maanden heb ik gewerkt met de wijnmakers in de kelder en geslapen in een eeuwenoude boerderij, midden tussen de wijnvelden. Een magische plek!

Caiarossa - Toscane

Midden in de winter reed ik van Bordeaux naar Toscane om daar in Italië meer te leren over de druiven in de winterperiode. Ik mocht aan de slag in Feng Shui wijnhuis Caiarossa in het kleine plaatsje Riparbella. Sneeuw in Toscane, een heel bijzonder gezicht! Hier werkte ik mee aan de tweede fase van het wijn maken, het blenden en de rijping. Alles bij Caiarossa ging volledig biodynamisch waarbij balans tussen mens en natuur centraal stond.

Bassermann-Jordan - Pfalz

Om mijn project af te ronden reed ik in april 2018 van Italië naar wijnhuis Bassermann-Jordan in de Pfalz in Zuid-Duitsland. Een wereld van verschil in wijn maken, mentaliteit en organisatie vergeleken met Frankrijk en Italië. In het voorjaar en het begin van de zomer was er vooral veel te doen en te leren in de wijngaarden. Hier heb ik letterlijk nieuwe wijnstokken aangeplant en de bestaande wijngaard dagelijks zien groeien.

Wil je meer weten over mijn wijnreis en ervaringen in Bordeaux, Toscane en Pfalz? Je leest er alles over in mijn blogs.

Naar de blogs

Let's taste together

Tijdens deze reis ontstond het idee van Flavourite Wine. Ik wil jullie graag meenemen in mijn wijnwereld, de verhalen achter de wijn vertellen en jullie bewuster maken van smaken en aroma’s. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de juiste wijn te kiezen, te bewaren en te openen op het juiste moment.

Bij Flavourite Wine kun je op verschillende manieren wijn beleven, bijvoorbeeld door een wijnproeverij te organiseren met vrienden, familie, collega’s of andere wijnliefhebbers. Dit kan zowel live als online. Wil je nog een stapje verder in je wijnkennis, schrijf je dan in voor de SDEN-wijncursus.

Natuurlijk kun je ook jouw favoriete wijn bestellen. Ik ben constant op zoek naar mooie wijnen met een verhaal om het assortiment mee uit te breiden. Je bestelt ze via de webshop. En voor wie nooit meer zonder wijn wil zitten, is er het Flavourite Wine Membership, waarmee je elke maand een heerlijke bestelling thuisbezorgd krijgt.

Met Flavourite Wine steek ik de klassieke wijnwereld in een hip jasje. Zo kom ik steeds een stapje dichter bij mijn ultieme doel: Iedereen net zo laten genieten van wijn als ik zelf doe.

"Ik wil iedereen net zo laten genieten van wijn als ik zelf doe."