Skip to main content

Hoe mooi een wijnetiket er soms ook uitziet: het gaat uiteindelijk om de inhoud van de fles. En die flessen zijn op verschillende manieren afgesloten. De meest bekende zijn de kurk en de schroefdop.

Maar hoe maak je zo’n mooie fles nou het gemakkelijkst open?

Bij flessen met een schroefdop is het eenvoudig: opendraaien die handel!
Maar wijnen met een kurk zijn vaak een ander verhaal. Niet zelden zie ik mensen worstelen met een kurkentrekker, om vervolgens met rode wangen een afgebroken helft van de kurk tevoorschijn te toveren. “Hier, doe jij het maar,” is dan vaak de conclusie. En dat is jammer, want zo moeilijk is het eigenlijk niet.

Wijn met kurk openen

Wijnen met een kurk hebben altijd een extra ‘capsule’, een dun metalen hoesje om de hals van de fles. Aan sommige kurkentrekkers zit een mesje, waarmee je die capsule los kunt snijden. Doe dat onder de rand van de hals van de fles. Daarmee voorkom je dat de wijn langs het metaal in je glas loopt.

Draai vervolgens je kurkentrekker recht van boven in de kurk. Let op dat je niet helemaal door de kurk heen draait, want dan komen er stukjes kurk in de wijn. (Niet te verwarren met ‘de wijn heeft kurk’).

Het gemakkelijkst is een flesopener met een dubbele hefboom. Daarmee kun je in twee stappen de kurk recht uit de fles trekken, zonder dat hij afbreekt. (Pssst… bij Flavourite Wine verkopen we echte Murano Sommeliersmessen in de shop. Daarmee kan het niet misgaan!)

Check het filmpje hieronder

.

Feit of fabel?

En om gelijk maar even een misverstand uit de wereld te helpen: wijn met een schroefdop is écht niet per se van mindere kwaliteit dan wijn met een kurk. Het grootste verschil is dat wijnen die bedoeld zijn om tientallen jaren te bewaren, beter af zijn met een kurk. Door het ietwat poreuze materiaal komt er in de loop der jaren een minuscuul beetje zuurstof bij de wijn. Dit zorgt dat de bewaarwijn zich goed kan ontwikkelen.

Let wel op bij flessen met veel depot (vooral de zwaardere wijnen). Zorg ervoor dat je die niet teveel beweegt. Anders gaat het depot door de wijn dwarrelen en dat wil je niet.

Met een opener met dubbele hefboom, trek je de kurk recht uit de fles

Knallende kurken?

Bij mousserende wijn is de uitdaging soms nog iets groter. Deze speciale kurk zit altijd vast met een muscelet, het ijzeren korfje. Deze kun je het beste op de kurk laten zitten tijdens het verwijderen. Soms kan de druk op een fles mousserende wijn best hoog zijn en je wil voorkomen dat je na het openen van de fles ook gelijk een nieuwe ruit nodig hebt. Hou dus altijd je hand op de kurk, muscelet opendraaien en dan de fles draaien terwijl je je hand stil houdt. De fles zou moeten opengaan met een ‘zucht’, niet met een nieuwjaarsknaller.

Sabreren – de ceremoniële manier om een fles te openen met een zwaard – ziet er stoer uit, maar kun je toch echt beter aan een ervaren sabreur overlaten. Het kan echt gevaarlijk zijn en je zult niet de eerste zijn waarbij het ongelukkig misging.

Houd bij het openen van mousserende wijnen altijd je hand op de kurk, om een knaller te voorkomen

Waarom wijn voorproeven?

In restaurants is het uiteraard niet gebruikelijk dat je zelf de fles opent. Dat heeft de bediening al voor je gedaan. Wel krijg je dan wel eens de vraag “aan wie mag ik de wijn laten voorproeven?” Vaak wordt iemand, onvrijwillig, naar voren geschoven om zich zo professioneel mogelijk door deze proefsessie te worstelen.

Maar wat ben je nou eigenlijk aan het doen?

De reden dat we wijnen voorproeven is niet om te bepalen of je de wijn lekker vindt. Als het goed is heb je de wijn met zorg uitgekozen van de kaart en weet je al of hij in de smaak zal vallen. De reden van het voorproeven is om te beoordelen of de wijn een fout bevat.
Bijvoorbeeld of de wijn geoxideerd is of kurk heeft. Aan jou dus de eer om de wijn te checken op zuiverheid.

Hoe doe je dat?

Je houdt je glas stil en je ruikt of er geen aroma’s aanwezig zijn zoals natte hond of muffe kelder. Datzelfde doe je met de smaak door een slok tenminste zes seconden in je mond te laten rondgaan. Zo simpel is het, meer wordt er niet van je verwacht.
Constateer je een fout, dan geef je dat aan bij de bediening en serveren zij een nieuwe fles. De wijnmaker kan er niets aan doen en het zegt ook niets over de kwaliteit van de wijn. Het is dan gewoon domme pech.

Heb je de wijn goedgekeurd? Dan kan het walsen, slurpen en genieten beginnen!

Hey wijnliefhebber 👋 kan ik je helpen?