Als echte wijnliefhebber heb je vast al een leuke wijnvoorraad aangelegd. Misschien zelfs met een paar bijzondere wijnen die wachten op een speciaal moment om geopend te worden. Stel je voor, dat heerlijke speciale moment is daar. Je pakt die bijzondere fles, maakt hem open, en… alle verfijnde smaken zijn weg, de wijn is al over zijn top. Of nog erger: de wijn is geoxideerd.
Wij zouden echt in tranen uitbarsten, eeuwig zonde!
Maar hoe kun je dat nou voorkomen? Welke wijn kun je nu wel lang bewaren en welke wijn beter niet? En als je ze graag wilt bewaren, waar moet je dan op letten? Hoe bewaar je zo’n speciale wijn nou het beste? Wij vertellen je het graag!
Vakmanschap kost geld
Kort door de bocht: wijnen van rond de €10,00 per fles zijn doorgaans bedoeld om jong te drinken. Daarmee bedoelen we dus dat het geen bewaarwijnen zijn. Dat kan eenvoudigweg niet voor dat geld. Wil je dus een wijn die geschikt is om langer te bewaren, dan moet je echt wel ietsje dieper in je portemonnee duiken.
Een echte bewaarwijn moet namelijk van uitzonderlijke kwaliteit zijn en vraagt dus een hoop vakmanschap van de wijnmaker. Hij of zij moet in staat zijn om een wijn te maken die zich in de fles verder blijft ontwikkelen. Maar er zijn meer factoren die belangrijk zijn voor een bewaarwijn.
Een echte bewaarwijn moet van uitzonderlijke kwaliteit zijn. En kwaliteit kost nou eenmaal geld.
Tannines en zuren
Een wijn met veel tannines is beter geschikt om langer te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een stevige houtgerijpte Gran Reserva uit de Rioja of een Amarone uit Italië. Tannines geven een droog gevoel in de mond en bij veel tannines kan een wijn zelfs wat wrang overkomen. Het mooie van een wijn met veel tannines is dat deze met de jaren langzaam worden afgebroken. De wijn wordt met de tijd dus zachter en ronder van structuur en een stuk aangenamer om te drinken. Maar wacht niet te lang, want anders loop je het risico dat de wijn schraal en dun overkomt.
Een ander belangrijk element voor een bewaarwijn zijn de zuren. Een voorbeeld hiervan is een goede Riesling uit Duitsland. Riesling is namelijk een perfect druivenras om langer te bewaren. Het leuke van Riesling is dat deze druif in de fles nieuwe aroma’s gaat ontwikkelen. Jonge Rieslings hebben vaak groene appel en citrus in hun aroma, maar oude Rieslings geven meer petrol-aroma.
Welke oogstjaren zijn topjaren?
Ja, ook het oogstjaar is absoluut van belang bij het kiezen van een bewaarwijn. Ook hierin speelt het vakmanschap van de wijnmaker een grote rol. Elk seizoen krijgt hij weer te maken met de grillen van moeder aarde, zoals weersinvloeden, virussen en ziektes in de druivenstokken en risico’s op insectenplagen. En helaas heeft hij daar maar heel beperkt invloed op. Soms heb je als wijnmaker geluk en soms dikke vette pech. Maar dat geldt niet alleen voor die wijnmaker, het geldt voor de hele regio.
Heb je dus een toffe wijn gevonden en wil je weten hoe het oogstjaar in het betreffende gebied was? Dan vind je online heel veel handige schema’s waarop je dat precies kan terugvinden.
Maar… staar je niet blind op het oogstjaar. Een goed wijnhuis maakt betere wijn in een slecht oogstjaar, dan een slecht wijnhuis in een goed oogstjaar.
Soms heb je als wijnmaker geluk en soms dikke vette pech, als het gaat om oogstjaren.
De kunst van het bewaren
Het is je gelukt. Je hebt de ultieme wijn gevonden en je hebt bepaald wanneer je deze gaat drinken (hang er bijvoorbeeld een labeltje aan, handig!). Dan komt het allermoeilijkste: Eraf blijven tot het moment suprême en de wijn op de juiste manier bewaren. Hiervoor geven we je graag wat tips:
Flessen met een kurk bewaar je altijd liggend. Zo blijft de kurk vochtig en komt er geen zuurstof bij de wijn. Bewaar je zo’n fles rechtop, dan droogt de kurk langzaam uit en oxideert de wijn. Niet doen dus!
Wijnklimaatkast
De beste plek om je wijn te bewaren is een droge donkere plek met een constante temperatuur van 12 tot 16 graden. Dat kan bijvoorbeeld heel goed in een kelder, maar nog beter is een wijnklimaatkast. Bijvoorbeeld een mooie ingebouwde variant van Wijnklimaatkast.nl. Daarbij kun je ook nog kiezen voor een dual-zone, waarbij je twee temperatuurzones kunt instellen. Ideaal als je de rode én de witte wijn op de juiste temperatuur in één wijnklimaatkast wilt bewaren. En ze staan ook nog supermooi in je keuken!
Zet in ieder geval geen wijnrek naast de open haard, hoe leuk dat misschien ook staat 😉
De bewaarwijnen van Flavourite Wine
Natuurlijk hebben wij ook een aantal heerlijke echte bewaarwijnen in ons assortiment. In onze webshop zie je van elke wijn precies wanneer hij het beste op dronk is. Hieronder zetten we er graag een paar in het zonnetje:
Chateau du Tertre "5e Grand Cru Classé" 2017
Wanneer te drinken: 2018 - 2030
Waaauw! De Grand Vin van Chateau du Tertre, waar alleen uitzonderlijke kwaliteit druiven voor worden gebruikt. En dat weet ik zeker, want ik heb ze zelf geplukt 🙂
Yves Cuilleron "Condrieu La Petite Côte" 2019
Wanneer te drinken: 2019 - 2024+
Ik krijg vaak de vraag wat mijn ultieme favoriete wijn is: Nou dit is ‘m! Hij blijft je verbazen en bij elke slok verandert-ie. Dit is echt een hele hele speciale.
Terenzi "Morellino di Scansano Riserva Madrechiesa" 2015
Wanneer te drinken: 2021 - 2026
Italië liefhebbers: hier gaan jullie heel erg blij van worden!
De absolute topwijn van de wijnmakers van Terenzi! Typisch Italiaans, heel zacht en rijp.
Ga er maar eens goed voor zitten.