Skip to main content

Zeg je rosé, dan zeggen veel mensen ‘zomer’. En bij bubbels denken veel mensen aan ‘oud & nieuw’.

Niet elke wijn is geschikt voor elk moment. Na het lopen van een marathon heeft zelfs de grootste wijnliefhebber meer zin in een glas water dan een glas wijn. En op het terras met 30 graden, drink ik persoonlijk liever een verfrissende Verdejo in plaats van een zware houtgerijpte rode wijn.

Maar naast het moment waarop we wijn drinken, speelt er nog veel meer mee in de beleving of we een wijn lekker vinden.

Of een wijn 'lekker' is hangt van heel veel factoren af

Wijn is veel meer dan alleen een drankje

Drink maar eens wijn uit een plastic bekertje in een kamer met een ‘sfeervolle’ TL-verlichting. Lang niet zo lekker! Terwijl de wijn precies dezelfde smaakkenmerken heeft, komt het op ons wel anders over.

Een wijn die zo heerlijk smaakte in de heuvels van Toscane, met uitleg van die leuke wijnboer, smaakt opeens heel anders als je die fles op dinsdagavond thuis in de huiskamer open maakt. Waarom? Omdat wijn veel meer is dan alleen een drankje. Het heeft alles te maken met je humeur, de sfeer, met wie je bent, waar je bent en wat je aan het doen bent.

Technisch proeven met TL-verlichting

Bij ‘technisch proeven’ halen we zoveel mogelijk subjectieve elementen weg. Dus niet gezellig ‘s avonds met een kaarsje en een hapjesplankje. Nee, technisch proeven doen we midden op de dag, juist wel met TL-verlichting en als je geluk hebt een karaf water en een beetje brood voor de afwisseling.

Bij deze manier van proeven gaat het er dan ook niet om of de wijn lekker is, maar beoordelen we de wijn objectief. We proeven de wijn zoals hij echt is. De rest is voor een groot deel beleving.

Wijn is vooral beleving. Maak die beleving zoveel mogelijk compleet.

Als je weet wat je drinkt, proef je meer

We hebben vaak al een oordeel over de wijn voordat we de fles uberhaupt hebben geopend. De vorm van de fles en het label spelen allemaal mee. En het idee dat een wijn met een kurk duurder en van betere kwaliteit is dan wijn met een schroefdop: het is allemaal onderdeel van beleving.

Probeer het etiket eens te lezen van een wijnfles. Probeer er wijs uit te worden en onthoud hoe bepaalde druivenrassen of wijn uit bepaalde regio’s smaken. En laat je voor de rest gewoon lekker meevoeren in je eigen beleving van de wijn. Zo maak je de beleving compleet.

Geniet ervan!