Skip to main content
Blog

Vendange!

By 16 oktober 2017maart 23rd, 2022No Comments

We hebben er 3 weken over gedaan en het waren lange dagen maar vorige week was het moment daar, de allerlaatste druifjes zijn binnen! Dat hebben we even flink gevierd met een fantastische lunch op de binnenplaats van Chateau Giscours. Samen met 300 andere harde werkers van Chateau du Tertre en Chateau Giscours hebben we in de zon genoten van een 4 gangen lunch inclusief de lekkere wijnen van beide Chateaux. Tussen de gangen door hebben we de oogststress van ons afgedanst onder muzikale begeleiding van een klein Frans bandje.

De weken voorafgaand aan deze fantastische “Gerbaude” waren intens, leerzaam, gezellig en soms ook best zwaar. Ik heb enorm veel respect gekregen voor het oogstteam, dat is pas echt hard werken! Elk jaar worden er ongeveer 50 mensen ingehuurd, vooral Spaanse families die elk jaar terugkomen en dit als een soort familie-uitje zien.
Om 8 uur ‘s morgens staat iedereen paraat met regenjas en schaartje in de koude natte wijngaard. De druiven hangen op 40 cm hoogte waardoor je als een soort Quasimodo door de wijngaard banjert. Maar zodra de zon doorbreekt worden de regenjassen omgewisseld voor zomerse hemdjes en word er gezongen en gelachen.
Na een stevige warme maaltijd met de nodige glaasjes wijn verspreiden de Spanjaarden zich in groepjes voor een korte siĂ«sta in het gras. Om 14:00 uur is het weer tijd om de tornado’s los te laten in de wijngaard waar ze in rap tempo een heleboel druifjes te grazen nemen.blog3-1
Na een paar dagen oogsten was het voor mij tijd om me nuttig te maken in de wijnkelder. De eerste 4 tanks waren gevuld met druiven, dit werden ‘mijn’ tanks. Aan mij de taak om 2 keer per dag Remondage toe te passen. Korte uitleg: De druiven gaan in z’n geheel in de tanks, het is belangrijk dat de schilletjes, sap en pitjes continu goed vermengd blijft. Dit doen we door het sap onderuit de tank te halen en weer boven in het vat te pompen (Remondage). Een soort doorroeren voor gevorderden. Langzaam krijgt de wijn dan zijn mooie rode kleur en word de suiker omgezet in alcohol.

Op dit moment zijn we bij het stadium aangekomen dat alle vaten hun alcoholische fermentatie hebben voltooid. Nu begint het wijn maken, want door elke dag alle wijnen te proeven word besloten welke wijn top is en welke wijn iets minder. De allerbeste vaten worden geblend en zal de Grand Vin worden, de topwijn van Chateau du Tertre. De vaten die iets minder zijn worden geblend en zal verkocht worden als Les Hauts du Tertre, de tweede wijn.
Voor mij enorm gaaf om elke keer bij deze proeverijen aanwezig te mogen zijn. Er wordt verwacht dat je serieus onderbouwt waarom volgens jou bijvoorbeeld vat 52 wel in de Grand Vin hoort en vat 44 niet, best spannend maar heel leerzaam.

Op zondag is het no-wine day. Even iets heel anders doen dan met wijn bezig zijn. Zolang het mooi weer is gaan we naar het strand, waar ik vanmorgen mijn eerste surfles heb gehad. Kortom: ‘t is hier fantastisch 😉

Tot snel!

Groetjes Marleen