Skip to main content

Caiarossa

Voor de derde keer ben ik teruggegaan naar één van mijn favoriete wijngebieden: Toscane.
Natuurlijk heb ik mijn vrienden van Caiarossa weer bezocht. Elke keer weer een feest om op die bijzondere plek te zijn.
Op de dag van ons bezoek waren ze aan het bottelen. Op de parkeerplaats stond weer de indrukwekkende ‘botteltruck’. In verband met de hitte (35 graden) waren ze al om 4:00 uur ‘s nachts begonnen, zodat ze vroeg in de middag konden stoppen.

In de kelder is niet veel veranderd, behalve dat ze nu experimenteren met Amphora’s: Griekse vaten. Ik ben erg benieuwd wat deze aan de wijn gaan toevoegen. Volgend jaar maar weer eens langs om te proeven 🙂
Voor onze blinde proefsessie, die we op de laatste dag van onze trip hadden gepland, namen we een flesje Aria di Caiarossa mee.

Amphora-vat

We zijn doorgereden naar Bolgheri, het walhalla voor wijnliefhebbers. Een klein pittoresk dorpje waar alles om wijn draait. Hier hebben we onwijs lekker geluncht bij La Cantinetta di Bolgheri: aanrader!
Daarna een bezoek aan Enoteca Tognoni, waar ik me weer even net zo voelde als een kind in een snoepwinkel. Honderden flessen van over de hele wereld, maar vooral van Italië natuurlijk. En omdat een mens nu eenmaal ook af en toe moet uitrusten, hebben we de rest van de dag doorgebracht op het strand, met een biertje in de branding.

Next stop: Volterra. Omdat ik nog op zoek ben naar een mooie rode wijn uit Toscane voor mijn assortiment, hebben we hier een aantal wijnhuizen bezocht.

De prachtige wijngaarden in Toscane

Castelvecchio

Als eerste zijn we bij Castelvecchio geweest. Aan de naam af te leiden zou je denken dat we in een eeuwenoud kasteel terechtkwamen: nope! Het verdient iets meer credits dan een oude schuur, maar voor jullie beeldvorming komt dat wel het dichtst in de buurt. En dat vind ik nou juist zo leuk, typisch Italiaans! Met maar een paar hectare maken ze hier wijnen met een boodschap. Elke fles bevat een handgeschreven stelling die voor gespreksstof zorgt als je deze fles drinkt. Gaaf idee! Wij vonden de rosé het lekkerst, maar daar waren we niet naar op zoek, wij zoeken rood!

Tenuta MonteRosola

Dus rijden we verder en komen bij Tenuta MonteRosola. Op aanraden van een vriend uit Volterra en ik snap heel goed waarom! Wat een gave plek en wat een uitzicht! Geweldige wijn, sjiek wijnhuis, alle spic en span, maar voor Flavourite Wine niet in de juiste prijsklasse, helaas.

Podere La Chiesa

Als laatste gaan we nog naar Podere La Chiesa, waar ze wijn in direct verband leggen met kunst. In de kelder ligt niet alleen de wijn te rijpen, de muren hangen vol met de mooiste kunstwerken.
Ook op de etiketten komt de kunst terug, met al even creatieve namen voor de wijnen zoals Punto di Vista en Le Redole di Casanova.  Gepassioneerde wijnmaker Maurizio neemt uitgebreid de tijd om ons zijn wijnhuis te laten zien en de wijnen te laten proeven.

Kunst en wijn gaan samen bij Podere La Chiesa

De blindproeverij

Teruggekomen in Agriturismo San Giacomo is daar het moment suprème: de blindproeverij. Ik krijg mijn favoriete wijnen blind voorgezet, om zo subjectief mogelijk een keuze te maken.

Caiarossa herkende ik meteen, gelukkig maar. De andere favoriet was Sabiniano di Casanova van Podere La Chiesa. Allebei topwijnen!

Als we nog even na zitten te praten over onze wijnbezoeken en speculeren over welke wijn nu het beste bij Flavourite Wine past, komt Antonio bij ons langs. Of we zin hebben in een off-road ritje door de heuvels. Dat klinkt goed!
Hij laat ons zien welke grond bij zijn Agriturismo hoort en rijdt dwars door de velden. Dat wat hij ‘heuvels’ noemt, is voor mijn gevoel gewoon recht naar beneden!

Flink door elkaar geschud komen we terug, waar we de avond afsluiten met een fenomenale zonsondergang en een ‘heerlijk’ glaasje Grappa. Ik hou normaal niet van Grappa, maar op deze plek smaakt alles fantastisch.

Met zo'n uitzicht smaakt alles fantastisch, zelfs Grappa

Vol inspiratie terug naar huis

Het was heerlijk om weer even terug in Toscane te zijn. Fantastische smaken, geweldig uitzicht en gezellige vrienden. Ik heb weer veel inspiratie opgedaan.

Hou de webshop in de gaten: het kan zomaar zijn dat het assortiment binnenkort wordt uitgebreid met een nieuw wijnhuis uit dit prachtige gebied!