Skip to main content

Vroeger hadden wij een favoriet weekendspelletje in ons gezin: het proefspelletje. Blinddoek voor en theelepeltjes vla, pindakaas, ketchup (of als je pech had: maggi) proeven. En dan raden wat het is. Vergis je niet, het lijkt eenvoudig, maar het is nog best een uitdaging!

Want een geur of smaak kan je heel bekend voorkomen, maar hem benoemen is soms wel andere koek.

Zo gaat het ook bij wijn proeven. Dat is één van de tofste dingen om te doen, maar tegelijkertijd ook een van de moeilijkste. Want hoe beschrijf je wat je ruikt en proeft? Meestal weten we wel of we iets lekker of niet lekker vinden en soms kunnen we ook nog wel aangeven of iets fris en zuur of zwaar en zoet is. Maar welke geur of smaak is het nu precies?

Gebruik een aromawijzer

Gelukkig zijn er stappen die je kunt volgen om zo sneller en beter geuren en smaken te herkennen. Tijdens onze wijnproeverijen gebruiken we altijd een aromawijzer. Daarin zijn geuren in verschillende categorieën ingedeeld. Stap voor stap leidt deze je naar steeds specifiekere geuren en smaken. Wat begint bij ‘fruitig’ eindigt bij ‘passievrucht’ of ‘kers’. Zo maak je bij elke wijn die je proeft een proefnotitie. En ineens heb je het over bloemige tonen of rijpingstonen en een zachte structuur!

Het belangrijkste is leren om bewuster met geuren en smaken bezig te zijn.

Bouw je eigen smaakbibliotheek

Maar het allerbelangrijkste is dat je leert bewuster met smaken en geuren bezig te zijn. Je moet namelijk wel kennen wat je zoekt, voordat je het in een wijn kunt herkennen. Dus ruik tijdens het koken eens goed aan die thijm of rozemarijn, proef met je ogen dicht van de ingrediënten om de smaak bewust waar te nemen en druk tijdens een wandeling je neus eens in een buxushaag. Zo bouw je jouw eigen geuren- en smakenbibliotheek op.

Tijdens wijnproeverijen vind ik het altijd een feestje om te zien hoe iedereen andere dingen ruikt en proeft in de wijn. Daarom proeven we altijd eerst voor onszelf, zonder beïnvloed te worden door andere meningen. Daarna ontstaan de leukste gesprekken als we onze proefnotities delen. “Echt? Jij proeft appel? Ik heb mango opgeschreven!” En het toffe is: Het is nooit fout. Het is jouw associatie met de geur of smaak en die is voor iedereen heel persoonlijk.

Wat dus heel belangrijk is om echt objectief te proeven, is het uitschakelen van voorkennis. Het gaat alleen om de wijn, zonder informatie over de wijn, het wijnhuis of bepaalde onderscheidingen. En ja, ook de prijs krijg je pas ná het proeven.

Wil jij geuren en smaken beter leren herkennen?

Bij Flavourite Wine helpen we je heel graag om jouw geur- en smaakherkenning-skills verder te ontwikkelen. Verzamel een groep wijnvrienden en boek een lekkere Wine Lovers Tasting. Of duik iets verder de diepte in en schrijf je in voor onze wijncursus. Zie ik je snel?

Wine Lovers Tasting

Worden jullie ook zo enorm blij van goede wijn? Wil je graag iets meer leren over hoe wijn nou eigenlijk gemaakt wordt, hoe je de juiste fles kunt uitkiezen en hoe je bijvoorbeeld een goede wijn/spijs combi kan maken?
Verzamel een groep mede-wijnliefhebbers en ga op ‘wijnreis’ tijdens onze Flavourite Wine Lovers Tasting.

Vertel me meer!

Wijncursus

Heb jij altijd al meer willen weten van wijn en wijn proeven? Wil jij graag meer leren over druiven, gebieden, wijnbereiding en hoe je een etiket kunt lezen? Krijg jij ook een grote smile op je gezicht als je een fijne wijn-spijs-combinatie hebt geproefd? En wil jij jouw geur- en smaakpapillen eens écht op de proef stellen?
Doe dan mee met onze wijncursus.

Vertel me meer!
Hey wijnliefhebber 👋 kan ik je helpen?