Skip to main content

Dat 2020 een gek jaar is geldt natuurlijk voor iedereen. Maar terwijl wij ons druk maken over Corona groeien de druifjes gelukkig gewoon door. Het is alweer een paar maanden geleden dat we voor het laatst een wijnreisje maakten, toen ging de reis naar Portugal. Deze keer hebben we het iets dichter bij huis gezocht en zijn we in de Pfalz en Mosel gaan kijken hoe de druiven er zo vlak voor de oogst bij hangen.

Pfalz: Weingut Mehling

We werden door Kathrin en Christoph van Weingut Mehling uitgenodigd om mee te doen met een Sundowner. Vijf wijnboeren hadden hun beste wijnen meegenomen naar de wijngaard in Forst waar met een beperkt gezelschap hebben genoten van het uitzicht, de ondergaande zon en heerlijke Flammkuchen. En heel eerlijk hebben we daar met z’n allen ook net iets te veel wijn gedronken, maar ach dat hoort erbij.

De volgende dag hebben we even een rondje door de kelder bij Mehling gemaakt. Ik vind het oprecht bijzonder dat de relatie producent – importeur die wij hebben veel meer lijkt op vriendschap. Wat een leuke, spontane en gepassioneerde mensen zijn dat! Na vele bedankjes over en weer zijn wij onze andere vrienden in Deidesheim gaan opzoeken.

Bijzonder dat onze relatie met Weingut Mehling meer lijkt op vriendschap dan alleen producent-importeur

Pfalz: Bassermann-Jordan

Alicia, mijn favoriete collega en inmiddels ook meer vriendin te noemen, was aan het werk in de wijnkelder van Bassermann-Jordan, waar ik een tijd geleden als kelderassistent heb gewerkt. Ze heeft ons helemaal bijgepraat over de wijnen die nu in de vaten zitten en de aankomende oogst. En uiteraard haben wir auch ein par Weinen probiert 🙂  Ze heeft goed onthouden dat van het wijnmaken het proeven nog altijd mijn favoriete gedeelte is. De Amphora wijn waar we samen aan gewerkt hebben is inmiddels gebotteld. Die hebben we natuurlijk meegenomen naar Nederland. Benieuwd hoe mijn ‘eigen werk’ zal smaken!

Het prachtige uitzicht op de Mosel

Onze trip in de Pfalz was helaas kort, maar dat kwam omdat we ook de Mosel eens wilden ontdekken. Via de keldermeester van Bassermann-Jordan kreeg ik de tip om dan toch tenminste naar Peter Lauer en Weingut Lenhardt te gaan. Dat advies hebben we opgevolgd, en daar hebben we zeker geen spijt van!

Mosel: Weingut Lenhardt

De Mosel is zo’n enorm mooi gebied! De steile hellingen waar zo’n brede rivier door loopt, adembenemend uitzicht en ook nog eens heerlijke wijn! Eva van Weingut Lenhardt heeft ons met open armen ontvangen (figuurlijk i.v.m. Corona ;-)) Nadat we alle (!!) wijnen hadden geproefd die zij met haar broer en moeder samen maakt heeft ze ons meegenomen de wijngaarden in. Het lijkt mij levensgevaarlijk om op zulke steile hellingen te werken, maar zij draaien hun hand er niet meer voor om.
Een hele bijzondere plek waar ik heel graag een groepje Nederlandse wijnliefhebbers mee naartoe zou willen nemen.

Klaar voor Mosel 2.0?

Vol inspiratie en ideeën gingen we weer terug naar huis. Het was kort maar krachtig, om het zo maar te noemen. En wat een heerlijke wijnen hebben we geproefd. Ik kan niet wachten om Nederland te laten kennismaken met Mosel 2.0. Zijn jullie er klaar voor?