Skip to main content

Bodega Bello Berganzo: een wijnhuis dat we heel goed kennen en waarvan we al ruim 2 jaar de wijn importeren. Alleen, door “omstandigheden” (moet ik het nog benoemen?) hadden we nog geen mogelijkheid gehad om ze te bezoeken.

Maar, in augustus dit jaar was het ein-de-lijk zover: ons vliegtuig vertrok voor een heerlijk wijnreisje naar Spanje. En ik wist direct weer waarom ik het zo belangrijk vind om met eigen ogen te zien hoe de wijn gemaakt wordt en hoe fijn het is om de verhalen rechtstreeks van de wijnmakers te horen.

Bij aankomst stak Martijn enthousiast het doosje Amsterdamse koekjes, dat we voor ze hadden meegenomen, naar voren. Maar serieus: vergeleken bij wat familie Berganzo die dag voor ons in petto had, viel dat doosje koekjes compleet in het niet…

Op pad in de vineyard-car

Angel, de zoon van oprichter Marino, en zijn nichtje Angela namen ons eerst mee in de ‘Vineyard-car’ langs alle wijngaarden die deze familie rijk is. En een vineyard-car heb je hier ook wel nodig! De broers van Angel die in de wijngaard druk aan het werk waren, namen rustig de tijd om ons uit te leggen wat ze precies aan het doen waren. En nee, niet in het Engels, maar gewoon met handen en voeten, zoals dat hoort!

De wijn van Bello Berganzo was al heel lekker, maar op zo'n bijzondere plek smaakt-ie nog beter!

Eenmaal op de hoogstgelegen wijngaard aangekomen, ging de kofferbak open en kwam er zowaar een tafeltje, gekoelde witte wijn en wat brood, kaas en worst uit. Wat een bizarre plek om de wijn die we al zo lang verkopen, hier te proeven! Hij was al heel lekker, maar daar smaakt-ie nóg beter!

De drie broers bezitten 40 hectare aan wijngaard, die ze compleet met de hand bewerken. Ze zijn nog niet officieel gecerticifeerd biologisch, maar wel hard op weg! Naast veel liefde voor wijn is er dus ook veel respect voor de natuur en dat hebben we geproefd!

De rondleiding door het wijnhuis

Na de tour door de wijngaard, kregen we een uitgebreide rondleiding door het wijnhuis zelf. De huidige wijnkelders en de ruimtes waar de wijn gemaakt wordt, zijn volledig modern en van alle gemakken voorzien. Angel nam ons ook mee naar de oude wijnkelders, een eindje verderop. Nu niet meer als wijnkelder in gebruik, maar barstensvol historie.

In het dorp is een plein volledig vrijgemaakt voor alle kelders van de wijnhuizen in het dorp. Gezellig ziet het er niet uit, maar het is een bijzondere plek waar alles bij elkaar komt. De druiven komen aan de achterkant binnen en vallen dan naar beneden in een ondergrondse tank. Bij Bello Berganzo wordt deze kelder enkel nog gebruikt voor proeverijen en rondleidingen.

De smalle gangen die leiden naar de ondergrondse wijnkelders, zijn destijds allemaal door de wijnmakers zelf uitgegraven. Het is te hopen dat ze geen claustrofobie hadden, want smal en klein is het hier zeker! Leuk om te weten is dat het hele gangenstelsel aan elkaar verbonden is. Een soort ondergronds netwerk van wijn, maar dan – gelukkig – legaal.

Lunch in Spaanse sferen

Hoog tijd voor een goede lunch vonden Angel en Angela, dus namen ze ons mee naar Restaurant Hector Oribe in Paganos. Een plek waar je als tourist nooit, maar dan ook nooit terecht zult komen. Een piepklein dorpje op een heuvel met één restaurant, en wat voor één! Het zat vol locals, die voorafgaand aan hun siësta heerlijk zaten te lunchen.

Angel met een doosje wijn onder z’n arm was hier duidelijk een graag geziene gast.
Bij elk gerecht werd er een wijn van Berganzo geserveerd, waar we bij het hoofdgerecht zelfs een wijn hebben geproefd die officieel nog niet is gebotteld, de Crianza 2019. Hij moet nog even rijpen, maar is nu al helemaal top.

We hebben enorm genoten van de gastvrijheid en de liefde die zij voor hun wijnen hebben.

Niet met lege handen naar huis

Na een culturele tour door het dorp Laguardia was het al tegen de avond dat we terugreden naar Samaniego, de thuisbasis van familie Berganzo. Terwijl we naar het koffiebarretje liepen om af te sluiten met een espresso vertelde Angela dat haar 96-jarige opa Marino, en 86-jarige oma Isabel misschien ook wel thuis waren. We hadden geluk! Ze zaten heerlijk voor het huis te genieten van het avondzonnetje, en gelijk hebben ze!
Wat een bijzondere dag, en wat een bijzondere familie. We hebben enorm genoten van hun gastvrijheid, en de liefde die zij voor hun wijnen hebben. Aan ons de taak om dat over te brengen op de nuchtere Hollanders.

Maar dat gaat ongetwijfeld lukken, want we kwamen natuurlijk niet met lege handen naar huis. Van de zes wijnen die door dit wijnhuis gemaakt worden, hadden we er twee in ons assortiment. Maar na dit bezoek hebben we besloten er nog twee aan toe te voegen. Naast de witte Viura en de rode Crianza, kun je vanaf nu ook nog een witte Fermentado (houtgerijpt) en een rode Joven (zonder houtrijping) bij ons bestellen.
En kun je, net als wij, niet goed kiezen? Dan hebben we speciaal voor jou het Bello Berganzo wijnpakket, met alle vier wijntoppers en een mooie wijntas.

Bestel de wijnen van Bello Berganzo in onze webshop