Met de feestdagen in het vooruitzicht, groeit bij sommigen ook de stress. Want met welk geweldig Kerstdiner verras jij jouw gezelschap? En hoe maak je daar, met de juiste wijn-spijs-combinatie, een waar culinair hoogstandje van?
Heb je geen idee waar je moet beginnen en zoek je normaal gesproken de wijnen uit omdat het etiket er zo leuk uit ziet? Lees dan even verder. Het hoeft namelijk écht niet zo ingewikkeld te zijn!
Stap 1: bepaal je menu
Dat klinkt eenvoudig, maar het gaat hier vooral om de opbouw van je menu. Uit hoeveel gangen bestaat je menu? En welke gerechten dien je op bij de verschillende gangen?
Je bent helemaal vrij om te kiezen wat je bij welke gang gaat maken, maar zorg in het menu wel voor een goede smaakopbouw. Let er daarbij op dat je lichte gerechten voor zware gerechten serveert.
Een goede opbouw zou kunnen zijn: schaal-/schelpdieren – witvis – gevogelte – rood vlees – kaas – dessert
Zorg in je menu voor een goede smaakopbouw: lichte gerechten gaan voor zwaardere gerechten
Stap 2: bepaal mondgevoel – smaakintensiteit – smaaktype
Nu je hebt bepaald welke gerechten je gaat maken, is het belangrijk om van elk gerecht te weten welk mondgevoel het heeft, wat de smaakintensiteit is en welk smaaktype erbij hoort.
Mondgevoel
Bij mondgevoel gaat het vooral om – je raadt het al – hoe het gerecht voelt in je mond. Dit kan een vol en rond mondgevoel zijn, bijvoorbeeld bij een lepel honing. Maar ook een strak mondgevoel, zoals bij een slok citroenwater.
Smaakintensiteit
Hierbij gaat het over hoeveel smaak iets heeft en hoe intens die smaak is. Een glas melk heeft bijvoorbeeld een minder intense smaak dan een glas verse jus d’orange.
Smaaktypes
Bij smaaktypes bepaal je het type smaak van het gerecht, bijvoorbeeld zoet, zuur, hartig, fruitig, kruidig etc.
Stap 3: kies een passende wijn
Nadat je bovenstaande drie factoren per gerecht hebt bepaald, kun je de wijnen gaan kiezen. Kies bij elk gerecht een wijn die in ieder geval hetzelfde mondgevoel en dezelfde smaakintensiteit heeft als het gerecht waarbij hij geserveerd wordt.
Met het smaaktype kun je een beetje spelen. Je kunt er dus voor kiezen een wijn te serveren die hetzelfde smaaktype heeft of juist een tegenpool is.
Een voorbeeld van twee dezelfde smaaktypes: Geitenkaas en Sauvignon Blanc (beide hebben meer zuren).
Een combinatie waarin we juist twee tegenpolen aantreffen: Blauwaderkaas (hartig) en Gewürztraminer (friszoet).
Kies wijn waarbij in ieder geval het mondgevoel en de smaakintensiteit hetzelfde zijn als die van je gerecht. Het smaaktype mag ook juist een tegenpool zijn.
Wat past juist niet?
Sommige combinaties zijn nou eenmaal geen goed idee. Een lekker volromig gerecht is geen smaakvriendje van een wijn met hoge zuurgraad. Dan smaakt de wijn extra zuur en valt het aangenaam romige van het gerecht in het niets.
En bij een stevig vleesgerecht, bijvoorbeeld een biefstuk van de grill, zal een wijn met weinig tannines ook niet veel indruk maken.
Bewuster smaak beleven
Om dit alles goed te kunnen doen, is het handig dat je weet welke wijn welke kenmerken heeft. Wat zijn de smaaktypes van de verschillende druivenrassen, wijnbouwgebieden en vinificatiemethoden. Dit is en blijft een eindeloze ontdekkingstocht. Wil je daar graag meer over leren, dan is onze wijncursus misschien wel iets voor jou!
Tip: schaf een klein notitieboekje aan, waarin je elke nieuwe wijn die je proeft kort voor jezelf omschrijft. Als je bewuster met deze smaken bezig bent, heb je al snel je eigen smakenbibliotheek. Superhandig!
Kom je er niet uit, dan helpen we natuurlijk heel graag.
Mail ons je Kerstmenu en wij zorgen voor een superlekker bijpassend wijnvoorstel. En aan tafel zeg je natuurlijk gewoon dat je deze wijn-spijs-combinaties helemaal zelf hebt bedacht 😉
Beetje inspiratie nodig?
Wij zijn gek op mooie wijn-spijs-combinaties en hebben er alvast een paar voor je op een rijtje gezet, inclusief het recept. Je hoeft het alleen nog maar te maken!