Skip to main content

Je kent het grapje vast wel, van die lollige oom die geen glas bij zijn flesje bier hoeft, want ‘het zit al in glas’. Dát hebben we een wijndrinker nog nooit horen zeggen. En gelukkig maar.

Want naast dat het natuurlijk geen gezicht is om wijn uit de fles te drinken, heeft het glas zelf nog verrassend veel invloed op hoe de inhoud ervan smaakt.

Hoe dat precies zit?

Elk type wijn heeft zijn eigen soort glas

Welk glas voor welke wijn

Wijnglazen zijn er in alle soorten en maten, en dat is niet voor niets! Voor elk type wijn is er wel een bepaald glas.

Mousserende wijn drink je het liefst uit een flute. Door de smalle vorm blijven de bubbels beter in de wijn zitten. Maar, echte klassieke Champagnes drink je juist weer uit een coupe, met een bredere platte vorm.

Wijn uit de Elzas drink je uit de kleine wijnglaasjes met het groene voetje, je kent ze wel van vroeger. En een mooie Bourgogne schenk je op zijn beurt weer in een groot bol wijnglas.

Smaakt wijn dan ook echt anders?

Veel van deze gebruiken zijn gebaseerd op traditie. Maar wijn smaakt ook echt anders als je het in een ander glas serveert. Mijn familie en vrienden lachen me vaak uit als ik tijdens een weekendje weg met mijn eigen wijnglazen aan kom zetten. Maar daar trek ik me niets van aan. Wel eens wijn gedronken uit een limonadeglas? Lang niet zo lekker en ik vind het zelfs een beetje zonde van de wijn.

Een wijnglas heeft een bolle vorm om de aroma’s van de wijn wat meer ruimte te geven. Aan de bovenkant loopt het glas taps toe om de aroma’s ook vast te houden in het glas. Het fijnste is een dun, kristallen glas.

Wijn is echt láng niet zo lekker uit een limonadeglas

Klein glas voor wit, groot voor rood

Er wordt vaak gesproken over een wat kleiner wijnglas voor witte wijn en een wat groter wijnglas voor rode wijn. Ikzelf heb het liever over Bourgogneglazen en Bordeauxglazen.

De Bourgogne-rassen en aanverwanten schenk je in het bollere Bourgogneglas. Bijvoorbeeld wijnen van Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc of Viognier. Dit type wijnen heeft vaak iets meer lucht nodig en daarvoor is zo’n grote bolle vorm perfect.

Schenk je een wijn van een van de Bordeaux-rassen, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Sauvignon Blanc, dan gebruik je het iets smallere hoge glas. Het gaat dus niet zozeer om de kleur van de wijn, maar om het type wijn dat we schenken.

Ga je lekker uitgebreid dineren en mag jij de tafel dekken? Dan is het wel gebruikelijk dat je een kleiner glas gebruikt voor de wijn bij het voorgerecht en een groter glas voor de wijn bij het hoofdgerecht. Simpelweg omdat in de menuopbouw en de smaakopbouw van het wijnarrangement de lichtere frisse wijn eerder komt en de zwaardere volle wijn daarna.

Je wijnglas vasthouden, hoe ‘heurt’ dat eigenlijk?

Nee, je krijgt er geen bekeuring voor. En er ligt ook vast niemand van wakker (hoop ik). Maar het wijnglas vastpakken bij de kelk is nou net níét de bedoeling.

Wil je wijn drinken zoals het ‘heurt’, dan is er maar één juiste manier om het wijnglas vast te houden en dat is bij de steel. Zo voorkom je dat de wijn warm wordt door de warmte van je handen en krijg je ook niet van die vette vingerafdrukken op je glas.

Leuk historisch weetje: vroeger hield het ‘normale volk’ hun wijnglas altijd bij het pootje vast. Niet omdat dit toen al zo chique was, integendeel: men was bang dat hun vieze werkhanden de geur en smaak van de wijn zouden beïnvloeden. Dus die handen zo ver mogelijk bij de wijn vandaan. Alleen de leden van de adel en het Koningshuis pakten hun glas vast bij de kelk. Hun handen waren hier schoon genoeg voor. Je zou denken dat dit gebruik inmiddels achterhaald is, maar daar denken Koningin Máxima en Prinses Beatrix toch nog heel anders over…

De wijnglazen van Flavourite Wine

Klaar voor de echte wijnbeleving, maar heb je alleen maar limonadeglazen in huis? Geen nood! Wij hebben prachtige sets van 6 Schott Zwiesel Viña glazen in ons assortiment. Je bestelt ze eenvoudig in onze webshop.

Schott Zwiesel Viña Bourgogneglazen

Schott Zwiesel Viña Bordeauxglazen

Schott Zwiesel Viña Champagneflutes