Skip to main content
Blog

Dat was het dan

By 19 juni 2018maart 23rd, 2022No Comments

Eind 2016 ben ik begonnen met de voorbereidingen van dit speciale project. Een goede baan en een leuk huurhuis opgezegd, mijn spullen verkocht en gesolliciteerd bij Franse wijnboeren. In de nazomer van 2017 was ik eindelijk zo ver om in een overladen Volkswagen naar Bordeaux te rijden. Wat een intens gevoel, onbeschrijfelijk! Bordeaux was magisch voor mij, werken in, op en naast wijntanks en
-vaten, een droom die uitkwam. Technische proeverijen met de directeur en oenoloog, ik moest mezelf soms in mijn arm knijpen om te beseffen dat ik hier werkelijk bij mocht zijn! Een vreemde taal, nieuwe mensen leren kennen en mezelf redden in een ander land; wat een ervaring!
Naast enorm veel kennis over de oogstperiode en vinificatieproces heb ik er ook een aantal goede vrienden aan overgehouden.

En dan in het begin van 2018, midden in de winter, op naar Toscane. Na een lange en heftige autorit met flinke regen en onweer kwam ik aan in het prachtige Riparbella. Een schilderachtig landschap waar ik mocht wonen boven op een heuvel in ‘the middle of nowhere’. Met uitzicht over wijngaarden, olijfbomen, het dorp en de zee. Zelfs in de winter onbeschrijflijk mooi. Naast biodynamische wijnbouw, blenden, bottelen en laboratorische werkzaamheden heb ik in Italië misschien nog wel het meest over mezelf geleerd. Hoe het is om in het spreekwoordelijke ‘hutje op de hei’ te wonen, compleet aangewezen op jezelf in een land waar je de taal niet spreekt. Een hele leerzame periode waar ik met een trots gevoel op terug kijk, ik heb het geflikt

Ook op deze prachtige plek heb ik een aantal bijzondere personen ontmoet die ik in het begin van Juli met heel veel enthousiasme een paar dagen ga opzoeken. Eens kijken hoe Toscane er in de zomer bijligt. Maar zover is het nog niet want op dit moment woon en werk ik als Duitse in het toeristische Deidesheim in Zuid-Duitsland. Naast de wijnfeesten, proeverijen en andere evenementen moet er hier ook gewoon gewerkt worden. Voornamelijk in de wijngaard, want die wijnstok groeit als een malle. We houden het nauwelijks bij om alles binnen de lijntjes te houden en het overtollige blad weg te snoeien. De mensen, de cultuur in Pfalz en de prachtige omgeving hier heeft me echt verrast! Ook al word ik hier een beetje gepest omdat Nederland niet meedoet met het WK, Duitsers zijn echt oké!

Nog een week en dan zit het erop, mijn avontuur. Met een dubbel gevoel rij ik 30 juni terug naar Oldenzaal. Voldaan en trots, vol nieuwe energie en met een heleboel kennis en ervaring. Maar ik vind het ook enorm jammer dat  het avontuur er alweer op zit. Het gevoel van vrijheid, leven, ontdekken en leren, daar word ik zo enthousiast van dat ik er maar moeilijk afscheid van kan nemen.
Gelukkig wacht me in Nederland weer genoeg uitdaging. In de afgelopen 10 maanden heb ik een mooi plan voor Flavourite Wine kunnen maken dus daar gaan we flink mee aan de slag!

Ik hoop jullie allemaal heel snel weer te zien, en dan natuurlijk het liefst met een mooi glas wijn