Skip to main content
Blog

Arrivé!

By 14 september 2017maart 23rd, 2022No Comments

Met de herinneringen van mijn afscheidsfeestje vers in mijn hoofd (Franse chansons, kippenvleugels van Keizer, luchtgitaarspelen en superleuke vergeet-ons-niet-cadeautjes) stapte ik zondagochtend om 9 uur in de auto. Een flinke reis, die gelukkig heel relaxed verliep. Een klein benauwd momentje in het midden van Parijs waar ik twee keer verkeerd reed, maar rustig blijven, diep ademhalen en door! Vlak onder Parijs had ik een heel ‘sfeervol’ doorreishotel geboekt op een industrieterrein bij de snelweg, daar zit je dan alleen op je bed met een plastic bekertje wijn en besef je ineens wat je aan het doen bent…slik! Deel twee van de reis was een eitje, tout droit, waarbij ik 5 auto’s ben tegengekomen (bij wijze van hè).
En dan een magisch moment: “Sla linksaf”, ik word een klein smal straatje ingestuurd en dan opeens doemt het Chateau voor me op: Wauw! Het is hier echt prachtig, en na een lange reis ben ik eindelijk in m’n nieuwe ‘thuis’.

De oude boerderij waar ik woon heet Ferme Suzanne, en kijkt uit over de wijnvelden van Giscours. Ik denk dat als ik heel hard mijn best doe, ik vanuit mijn slaapkamerraam de druifjes kan plukken, zo dichtbij! Ik deel het huis met een Russisch meisje en morgen komt er nog een Engelse jongen bij, gezellige boel dus!

Na 1,5 dag acclimatiseren, bijkomen van een cultuurshock en beseffen dat mijn droom nu echt werkelijk is begonnen kon ik aan de slag in de wijngaard, heerlijk!

In overleg met de Technisch manager hebben we besloten dat ik in het begin vooral bij Chateau du Tertre zal gaan werken. Dit is een Chateau 6 kilometer verderop, van dezelfde eigenaar, maar een stuk kleiner. Hier zou ik meer kunnen leren en werken in de wijnkelder en er wordt veel biodynamisch gewerkt, wat ik heel interessant vind.

Gisteren heb ik met Frederique, de technisch manager (hij werkte vroeger bij Latour) een proefsessie gedaan. Na een rondleiding door de kelders en uitleg over het Chateau en het werk dat we gaan doen hebben we ruim een uur intensief wijn geproefd. Zijn passie en enthousiasme werkte heel aanstekelijk. Het ene na het andere vat werd opengemaakt om er met een soort pipet 2 proefglaasjes wijn uit te halen. “Marlène, tell me what you think about this wine, focus when you taste it and tell me the story: Start-Middle-End. What do you feel?”
Het verschil tussen percelen, druivenrassen, houtgebruik, houtproducent, jaartallen, alles kwam voorbij! In dat uur heb ik enorm veel van hem geleerd en hij heeft me beloofd dat als ik het Chateau in december verlaat dat ik dan een expert zal zijn.

De komende 3 weken gaan we ons richten op de oogst bij Chateau du Tertre en zal ik schipperen tussen wijngaard en kelder om zoveel mogelijk te kunnen leren.

Wat betreft de Franse taal gaat het redelijk, vanmiddag tijdens het oogsten een leuk ‘spelletje’ gedaan met het team. Ik krijg een vraag in het Engels (wat voor hen best een opgave is) en ik antwoord in het Frans, waarbij bijna elk antwoord of onbegrip of een schaterlach veroorzaakt, dus er is zeker nog ruimte voor verbetering!

Ik schenk mezelf nog een glaasje wijn in en ga genieten van een heerlijke warme nazomeravond… met rugpijn 😉

Groetjes en tot snel!
Marleen