Larmandier-Bernier “Champagne Latitude” Extra Brut

“Wij zijn op zoek naar wijnen die ons terroir uitdrukken. Voor ons begint de creatie van een grote champagne, zoals bij alle grote wijnen, in de wijngaard.

Pierre, Sophie en Arthur Larmandier – wijnmakers

Áls je dan champagne drinkt, doe het dan gelijk goed!

Deze fles altijd liggend bewaren, zodat de kurk niet uitdroogt. De kurk zit altijd vast met een muscelet, het ijzeren korfje. Deze kun je het beste op de kurk laten zitten tijdens het verwijderen. Soms kan de druk op een fles mousserende wijn best hoog zijn. Hou dus altijd je hand op de kurk, muscelet opendraaien en dan de fles draaien terwijl je je hand stil houdt. De fles zou moeten opengaan met een ‘zucht’, niet met een nieuwjaarsknaller 😉

49,95

Wijndetails

Wijnhuis

Larmandier-Bernier

Land

Frankrijk

Gebied

Champagne

Kleur

Mousserend

Druivenras

Chardonnay

Oogstjaar

n.v.t.

Wanneer drinken

2021-2025

Inhoud

75 cl

Marleen's proefnotitie

Heel zuiver – droog – citrus – peer – fris – fijne mousse – tonen van amandel en brioche

Champagne mag alleen Champagne genoemd worden als het uit de Champagnestreek komt. Deze streek ligt in het noorden van Frankrijk. Een aantal bekende dorpen in de Champagne zijn Reims en Epernay. Vlak onder Epernay ligt Côte des Blancs, waar deze Champagne vandaan komt. Hier staat voor 80% Chardonnay druif aangeplant.

Het familiebedrijf Larmanier-Bernier bestaat al sinds 1765. Nu zijn we inmiddels 8 generaties verder en hebben Pierre, Sophie en Arthur de leiding. Ze hebben 45 hectare, meer dan 90% Chardonnay aangeplant. De wijnstokken hebben een minimale leeftijd van 35 jaar en ze werken volledig biodynamisch. Dit betekent zonder pesticiden, geen chemicaliën en alles om de natuur zo goed mogelijk in balans te houden. De Champagne Latitude komt van de wijngaarden bij Vertus (uitspreken als Vertoe). De naam Latitude geeft weer dat de druivenstokken allemaal van dezelfde ligging/hoogte komen.

Een Blanc de Blanc wordt altijd van 100% Chardonnay gemaakt. Champagne heeft in de meeste gevallen geen oogstjaar op het etiket. Dit komt omdat ze de basiswijnen uit voorgaande jaren mogen mengen om de perfecte Champagne te maken. Dit noem je S.A. (Sans Année). Er zijn ook Champagnes die wel een oogstjaar hebben en die noem je Millésime.

Er wordt eerst een basiswijn gemaakt zonder bubbels. Deze basiswijn wordt gebotteld en afgesloten met een kroonkurk (bierdopje). De tweede vergisting in de fles zorgt ervoor dat er koolzuur in de wijn komt. Door dat de fles is afgesloten kunnen deze belletjes niet ontsnappen en wordt de wijn mousserend. Omdat je de dode gistcellen liever niet in je wijn wilt, worden de flessen ondersteboven in rekken gezet. Dan zakken de gistcellen naar de hals van de fles.
Na 6 maanden gaan de flessen ondersteboven door een pekelbadje, waardoor de gistprop in de hals van de fles bevriest. Door de kroonkurk er af te halen schiet die gistprop weg.

Hierbij gaat ook altijd een beetje champagne verloren, dit vullen ze weer aan met liqueur d’expedition. Een speciaal receptje wat voor elk champagne huis anders is, en altijd geheim.
In dit mengsel zit ook suiker, de dosage, en dat bepaalt hoe zoet of droog de champagne wordt. De meest voorkomende zijn:
Brut Nature: 0-3 gram per liter
Extra Brut: tot 6 gram per liter  > Champagne Larmandier-Bernier Latitude: 4 gr/l
Brut: tot 12 gram per liter

Er zijn ook Sec, Demi-Sec en Doux. Die zijn een stuk zoeter en niet heel gangbaar.

Perfecte Champagne als aperitief, of natuurlijk met oesters of andere schaal/schelpdieren.

Bezorgen

  • Vanaf € 75,- bezorgen wij je bestelling gratis thuis
  • Voor bestellingen onder dit bedrag betaal je bezorgkosten. Klik hier voor onze actuele bezorgtarieven.
  • Voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag geleverd

Gratis afhalen is op afspraak mogelijk in:

  • Almelo (Schuilenburglaan 5a)
  • Hengelo (Drienerstraat 25)
  • Oldenzaal (Hunenveldlaan 210)